back

З метою запобігання виникненню пожеж

04 квітня 2012

З настанням теплої погоди внаслідок необережного поводження з вогнем при спалюванні сміття, сухої рослинності або її залишків, зростає ризик виникнення пожеж у лісопаркових зонах, на об’єктах і у житловому секторі.

Протягом минулого весняно – літнього періоду в області , в тому числі і в Ніжинському районі , мали місце випадки, коли випалювання сухої рослинності призводили до пожеж на поруч розташованих об’єктах сільськогосподарського призначення , у лісових масивах, осушених торф’яних болотах та власних господарствах. Мали місце трагічні випадки.

В цілях запобігання виникненню пожеж, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей і можуть завдати відчутних збитків населенню та державі , негативно позначитися на якості довкілля у пожежонебезпечному періоді , райдержадміністрацією проводиться ряд організаційних, профілактичних та практичних заходів , а саме:

- прийнято розпорядження № 169 від 02.04.2012 року „ Про заборону випалювання сухої рослинності або її залишків та забезпечення протипожежних вимог на території лісового фонду в районі ”. Цим розпорядженням у період високого і надзвичайно високого класу пожежної небезпеки забороняється відвідування населенням небезпечних у пожежному відношенні лісів, в’їзд до них транспортних засобів, крім службової і спеціальної лісогосподарської техніки. Державної екологічної інспекцією, лісовими господарствами , інспекцією Держтехногенбезпеки та іншими зацікавленими службами у межах своїх повноважень посилюється контроль за дотриманням протипожежних вимог у лісах, на сільгоспугіддях, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці.

Створена комісія для організації роботи по боротьбі з пожежами в лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях .

Незважаючи на вжиті заходи, продовжується несанкціоноване спалювання сухої трави , що може привести до непередбачених наслідків. Ризик виникнення надзвичайних ситуацій посилюється у святкові дні, коли у лісових зонах збільшується кількість відпочиваючих.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій райдржадміністрації звертається до керівників всіх рівнів та населення , вжити додаткові заходи по посиленню пожежної та техногенної безпеки, перевірити боєздатність пожежної техніки, добровільних пожежних дружин, внутрішнє і зовнішнє протипожежне водопостачання, відпрацювати інструкції про заходи пожежної безпеки, провести протипожежні інструктажі.

Головам сільських територіальних громад та засобам масової інформації розгорнути широку роз’яснювальну роботу серед населення щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки.

НАГАДУЄМО:

Під час перебування на відпочинку в лісах забороняється розведення вогнищ, самовільне безконтрольне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Невжиття заходів щодо своєчасного гасіння пожеж, є порушенням закону, передбаченим ст..77 кодексу України про адміністративні порушення.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій

райдержадміністрації