14 лютого 2019

01.02.2024  

26 січня 2024 року набув чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» № 3285-ІХ.

Закон прибирає чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою, встановлює чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ сіл, закріплює на рівні закону процедуру найменування та перейменування населених пунктів, спрощує процедуру встановлення меж населених пунктів тощо.

Відповідно до цього закону автоматичної зміни статусу населених пунктів не відбуватиметься, він надає механізм та прозору процедуру зробити це за бажанням громади.

Що автоматично відбудеться з набуттям чинності Законом:

 усі селища міського типу ( їх в Україні було 881) будуть називатися просто селищами, а міста більше не матимуть статусів районного, обласного чи республіканського значення, а будуть просто містами.

Основні новели Закону:

– врегульовано порядок утворення (ліквідації) районів, встановлення (зміни) їх меж, зміни адміністративних центрів, найменування (перейменування) районів;

– визначено порядок утворення (ліквідація) населених пунктів, встановлення (зміни) їх меж, найменування (перейменування) населених пунктів;

– врегульовано правовий статус районів у містах, порядок встановлення (зміни) їх меж, найменування (перейменування) районів у містах;

– визначено порядок віднесення населених пунктів до іншої категорії, включення поселень до складу населених пунктів;

– закріплено роль громадського обговорення при прийнятті окремих рішень з питань адміністративно-територіального устрою;

– установлено, що міста республіканського в Автономній Республіці Крим, обласного, районного значення, з дня набрання чинності цим Законом відносяться до категорії міст, а селища міського типу – до категорії селищ;

– визнано Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 р. №1654-Х «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР» таким, що втратив чинність.

З детальною інфографікою новел Закону можна ознайомитися за посиланням https://komsamovr.rada.gov.ua/uploads/documents/43767.pdf

Джерело: Верховна Рада Україи

 

Результати проміжних виборів депутатів Комарівської сільської ради 31 жовтня 2021 року

 31 жовтня 2021 року призначено  проміжні вибори депутатів Комарівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області в багатомандатному виборчому окрузі № 4 згідно постанови територіальної виборчої комісій №65  від 28липня 2021 року.

 За інформацією Комарівської ТВК (4округ) зареєструвалося 3 кандидати у депутати.   Інформація про зареєстрованих кандидатів у депутати Комарівської сільської ради     

 Адреса Комарівської територіальної виборчої комісії: вул.Соборна, 1, с.Комарівка, Ніжинський р-н, Чернігівська обл., 16442 (приміщення будинку культури).

  28 березня 2021 року призначено  проміжні вибори депутатів в багатомандатних виборчих округах Ніжинського  району Чернігівської області згідно постанов територіальних виборчих комісій, що діяли на підставі Виборчого кодексу України від 19.12.2019 №396-IX ( із змінами внесеними згідно із Законами №720-IX від 17.06.2020, №805-IX від 16.07.2020):

- Дмитрівської селищної територіальної виборчої комісії №1 від 15.12.2020 року;

- Вертіївської сільської територіальної виборчої комісії №1 від 15.12.2020 року; 

- Крутівської сільської територіальної виборчої комісії №1 від 22.01.2021 року.

 

Відповідно до календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення проміжних виборів депутатів сільської, селищної, міської ради 28 березня 2021 року  та інформацією територіальних виборчих комісій: в Вертіївській ТВК (4,5,7 округи) зареєструвалося 9 кандидатів у депутати; Дмитрівській ТВК (5,7 округи) зареєструвалося 4 кандидата у депутати; Крутівській ТВК (5 округ) зареєструвалося 2 кандидати у депутати.

 

Адреси територіальних виборчих комісій:

Вертіївська сільська ТВК знаходиться за адресою: Чернігівська обл., Ніжинський р-н, с.Вертіївка, вул.Миру, 123, приміщення сільської ради. Телефон для довідок: (04631)68172

 

Крутівська сільська ТВК знаходиться за адресою: Чернігівська обл., Ніжинський р-н, с.Крути, вул.Незалежності, 49,  приміщення сільської ради.

Телефон для довідок: (04631)69417

 

Дмитрівська селищна ТВК знаходиться за адресою: Чернігівська обл., Ніжинський р-н, смт Дмитрівка, вул.Незалежності, 18, приміщення селищної ради.

Телефон для довідок: (04635)45396

 

До 10 березня 2021 року теріторіальні комісії затверджували тексти виборчих бюлетенів (ч.2 ст.240 Кодексу), наразі йде робота по утворенню дільничних виборчих комісій , які почнуть свої повноваження відповідно до ч.2 ст 207 Кодексу.

 

За інформацією відділу ведення

Державного реєстру виборців

апарату Ніжинської райдержадміністрації

 

 

 

Шановні виборці!

     Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року №2631-VIII призначено чергові вибори Президента України на неділю,  31 березня 2019 року.
 Ніжинський район відноситься до одномандатного виборчого округу №209, центр якого знаходиться за адресою вул.Батюка,16, м.Ніжин, Чернігівська обл, 16600, приміщення Ніжинського міського будинку культури. 

     Не пізніше, як за п’ять днів до дня голосування (до 25 березня включно) всім виборцям району, які  зареєстровані, принесуть іменне запрошення на вибори. У цьому запрошенні Вам повідомлять про включення Вас до попереднього списку виборців Вашої виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісію, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, щодо яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно (НСП), одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Якщо Вас запросили і Ваші прізвище, ім'я, по батькові вказані правильно, значить все у Вас добре. А якщо Вас не запросили, це привід прийти самому і з’ясувати причину. Вас чекають у приміщенні дільничної виборчої комісії або у відділі ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації. Ми знаходимося у приміщенні Ніжинської районної державної адміністрації, за адресою:  вул.Батюка, 5-А, каб.23, м.Ніжин, перший поверх, телефон (04631) 7-31-08. Приходити потрібно з документами, які посвідчують особу (паспортом). 

      З 23 березня 2019 року на виборчих дільницях будуть  попередні списки виборців, з якими Ви маєте право ознайомитися і перевірити правильність внесених до них відомостей. Ви, як виборець, можете звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців не пізніше 25 березня 2019 року із заявою про уточнення попереднього списку виборців, а також про включення або виключення зі списку себе або інших осіб.  Заяви подані пізніше не розглядатимуться. 
   Тим виборцям, які нездатні самостійно пересуватися, але в списках у них немає відмітки “НСП”, рішенням дільничної комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров'я надається можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Така заява разом з довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами до дільничної комісії до 20 години останньої п'ятниці (29.03.2019) перед днем голосування. 


       Виборці, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого місця проживання (відрядження, лікування, тощо), мають право тимчасово змінити місце голосування (ТЗМГ), не змінюючи виборчу адресу. Для цього необхідно звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем свого тимчасового перебування або за своєю виборчою адресою з відповідною заявою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування - тобто до 25 березня включно.  

      До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси (наприклад довідка з навчання, місця роботи, документи про право власності або оренду житла, документи про робоче відрядження та ін.). У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки достовірності цих копій.

     Якщо за результатами розгляду заяви встановлено її обґрунтованість та наявність підтверджуючих документів, керівник органу ведення Реєстру видає наказ про тимчасову зміну місця голосування виборця. Виборцю буде змінено на час виборів місце його голосування, а саме виборча дільниця та видане відповідне посвідчення. У списках нової дільниці з'явиться його прізвище із зазначенням номера посвідчення, виданого відділом ведення Державного реєстру виборців.

     Особливістю є те, що, якщо виборець змінив своє місце голосування, але все ж таки раптом вирішить голосувати вдома, то цього зробити не зможе, поки не здасть видане йому посвідчення в той відділ, який його видав. Але знову ж таки все це можливо тільки до 25 березня! Також звертаємо Вашу увагу, що видане посвідчення діє одноразово! Тобто, у разі призначення другого туру виборів, цю процедуру подачі заяви та отримання посвідчення необхідно буде повторити!!!


     Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території АРК та міста Севастополя, на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.


   Члени дільничних комісій, які будуть працювати в день голосування також до 25 березня 2019 року подають заяви у відділ про тимчасову зміну місця голосування для включення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони будуть працювати.


       Також у кожного виборця є можливість перевірити свої дані у Державному реєстрі виборців не виходячи з оселі через інтернет. Це можна зробити через спеціальний екран – «Кабінет виборця», розміщений на веб-сторінці Центральної виборчої комісії – Державний реєстр виборців (www.drv.gov.ua). Тут Ви можете дізнатися, чи включено Вас до Державного реєстру виборців та перевірити, чи правильно вказано Ваші прізвище, ім’я, по-батькові та виборчу адресу. Для цього потрібно зареєструватися в «Кабінеті виборця» та зробити відповідний запит і Ви отримаєте відомості щодо своїх даних у Державному реєстрі виборців. Подання та обробка даних здійснюються у відповідності до Закону «Про захист персональних даних».
    Зверніть увагу! У випадку якщо не підтверджено наявність у Державному реєстрі виборців запису з вказаними у запиті персональними даними (запис відсутній або дані потребують уточнення), Вам необхідно особисто звернутися до  відділу ведення Державного реєстру виборців з письмовою заявою, до якої додаються необхідні документи (копії документів).


     Відділ ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації постійно працює над забезпеченням актуальності та достовірності відомостей про виборців. Щоб не залишитися осторонь від виборів, і щоб Ваше ім'я було вписане у списки виборців потрібно зовсім небагато — перевірити себе і своїх близьких у цих списках. А це можна зробити вже сьогодні.
     Відділ працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 13.00 до 14. 00 , (в березні відділ буде працювати і у вихідні дні з 8.00 до 16.00 ) (без обідньої перерви).
     Ми чекаємо на Вас! Тим самим Ви зробите свій внесок в гідне проведення виборів Президента України. 

Л.Грицан
начальник відділу ведення 
Державного реєстру виборців апарату Ніжинської районної державної адміністрації