20 червня 2018

17.06.2022

Від початку літа до Держприкордонслужби України почастішали звернення громадян з питаннями щодо перетинання кордону дітьми.

Про це розповів Ігор Матвійчук – заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління.

Він нагадав, що днями Уряд змінив вимоги щодо перетинання кордону організованими групами дітей. У цих випадках важлива роль з підготовки документів покладається на Нацсоцслужбу. Вона, зокрема, через обласні військові адміністрації, консульські, дипломатичні установи України буде перевіряти організації, які готові приймати дітей, перевіряти умови їх відпочинку та оздоровлення.

Ігор Матвійчук також нагадав, що на період дії правового режиму воєнного стану дитина до 16 років може перетинати кордон у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима. Також супроводжувати можуть інші особи, уповноважені батьками дитини. Для цього їм необхідна або завірена органом опіки та піклування заява одного з батьків, або нотаріально завірена згода обидвох батьків дитини.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України постановою №661 від 10 червня 2022 року вніс зміни до постанови від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» і від 10 листопада 2021 р. № 1167 «Про затвердження Порядку організації виїзду дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок». Згідно з ними передбачається, що під час воєнного стану групи дітей зможуть виїжджати за кордон на оздоровлення та відпочинок виключно за наявності згоди Нацсоцслужби. При цьому при подачі пакета документів до уповноваженого органу більше не потрібно здійснювати їх нотаріальне засвідчення.

Тому на період введення на території України надзвичайного або воєнного стану, під час виїзду з України групи дітей, прикордонний контроль здійснюється із пред’явленням таких документів:

— згоди Нацсоцслужби на виїзд групи дітей;

— списків групи дітей, які виїжджають за кордон на оздоровлення та відпочинок, та осіб, які супроводжують групу дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок, за відповідною формою;

— паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини;

— погодження службою у справах дітей згоди законних представників кожної дитини на її виїзд за кордон на оздоровлення та відпочинок відповідно до переліку категорій дітей, визначених Правилами перетинання державного кордону громадянами України;

— заяви батьків на виїзд дитини за кордон, завіреної службою у справах дітей (може здійснюватися без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини).

Службова особа Держприкордонслужби після закінчення перевірки у групи дітей та осіб, які супроводжують групу дітей, документів на право в’їзду в Україну або виїзду з України проставляє на списку штампи з відмітками “Виїзд” або “В’їзд”, а також “Державний кордон перетнули” та зазначає загальну чисельність осіб, які виїхали та повернулися, зокрема осіб, які супроводжують групу дітей.

Такі зміни внесені для того, щоб можна було в короткі терміни забезпечити організований виїзд дітей на відпочинок за кордон, а також зробити цей процес контрольованим та безпечним і мати гарантії повернення їх в Україну.

 

23.02.2022

В Україні оновили правила заповнення щорічної декларації

 

18.02.2022

Що робити, якщо не дають бачитися з дитиною?

 

14.02.2022

Відеоспостереження за працівником на робочому місці: законно чи ні

 

07.02.2022

Віднині тільки українською: преса переходить на державну мову

 З 16 січня 2022 року в Україні набула чинності норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою всі загальнодержавні й регіональні газети й журнали повинні виходити українською мовою.

 Нові вимоги стосуються загальнодержавних, регіональних, а також місцевих засобів масової інформації. Тобто, тепер газети і журнали, які донедавна випускали російською, повинні обов’язково перейти на українську або ж, як варіант, — друкуватися двома мовами.

 Проте, у законі сказано, що всі мовні версії мають видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їхні випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Закон передбачає, що у місцях розповсюдження друкованої преси кількість назв таких видань державною мовою повинна становити щонайменше 50%. Також, згідно з законом, у торгових точках, де можна купити друковане видання іншою мовою, повинна бути можливість купити аналогічне видання українською мовою.

 

19.01.2022

19 січня 2022 року уряд передбачив створення Державної служби України у справах дітей

В Україні з’явиться державна служба у справах дітей. Проєкт отримав підтримку Кабінету Міністрів України.

Це сталося відповідно до вимог Постанови Верховної Ради України "Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав дітей – Державної служби України у справах дітей" від 30.11.2021.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, служба діятиме як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Державна служба у справах дітей займатиметься усиновленням та захистом прав неповнолітніх.

Положення про утворення відповідного органу набудуть чинності одночасно із законом України, який визначатиме спеціальний статус, особливі завдання та повноваження Державної служби України у справах дітей та законом про фінансування цього органу.

 

 17.01.2022

Державні службовці мають звітувати про контакти з олігархами

 

 

13.01.2022

Українське законодавство майже не ставить обмежень для тих, хто бажає поєднати своє життя у шлюбі. Фактично кожна особа, яка досягла 18 років та на момент подачі документів офіційно не є одруженою, може створити сім’ю. А у окремих випадках, якщо є відповідне рішення суду про надання права на шлюб, створити сім’ю можуть навіть шістнадцятирічні.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 502-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації» (зі змінами) усі бажаючі можуть одружитися у той самий день, коли були подані документи.

 Для реєстрації шлюбу, запровадженою в рамках проекту Міністерства юстиції України «Шлюб за добу» необхідно звернутися, із документами, до одного з організаторів, які надають таку послугу, обрати дату та час проведення шлюбу, підписати договір про надання послуг та сплатити державне мито.

 Пілотний проєкт «Шлюб за добу» запроваджено в таких населених пунктах України: у мм. Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Вінниці, Дніпрі, Луцьку, Миколаєві, Кам’янець-Подільському, Рівному, Житомирі, Харкові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Сумах, Тернополі, Чернігові, Кривому Розі, Бахмуті, Запоріжжі, Білій Церкві, Борисполі, Кропивницькому, Станиці Луганській, Білгород-Дністровському, Полтаві, Кременчуці, Чугуєві, Хмельницькому, Черкасах, Хотині, Ковелі, Нововолинську, Нікополі, Кам’янському, Волновасі, Лимані, Покровську, Коростені, Мукачеві, Тячеві, Олександрії, Вознесенську, Первомайську Миколаївської області, Ізмаїлі, Дубному, Сарнах, Тростянці Сумської області, Генічеську, Новій Каховці, Каневі, Смілі, Вижниці, Володимир-Волинському, Радомишлі, Вишгороді, Трускавці, Чорноморську, Ромнах, Чорткові, Умані, Ніжині, Бердичеві, Новограді-Волинському, Калуші, Шостці, Корюківці, Коломиї, Кременці та с. Холодна Балка Біляївського району Одеської області, с. Білозір’я Черкаського району Черкаської області, с. Кам’яниця Ужгородського району Закарпатської області.

Одружитися за добу можна в м. Ніжині, Чернігівської області за адресою:                     

Комунальне підприємство «Служба Єдиного Замовника» Ніжинської міської ради, місце проведення державної реєстрації шлюбу: Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Небесної Сотні, 14, тел. (04631) 7 19 30.

 

 

10.01.2022

Нові розміри витрат на відрядження для бюджетників у 2022 році

 

05.01.2022

Як правильно заповнити декларацію у 2022 році. Нові роз"яснення НАЗК

 

28.12.2021

У Міноборони дали пояснення щодо військового обліку жінок в Україні

 

 

Як буде відбуватися відсторонення державних службовців, які ухиляються від щеплення: коментар НАДС

Закон «Про державну службу» не передбачає норми про відсторонення державного службовця від роботи за ухилення від вакцинації.

Детальніше за посиланням: https://sud.ua/ru/news/publication/220632-yak-bude-vidbuvatisya-vidstoronennya-derzhavnikh-sluzhbovtsiv-yaki-ukhilyayutsya-vid-scheplennya-komentar-nads

 

 

Щоб захистити дитину від будь-яких форм насильства, кожен громадянин повинен бути небайдужим і повинен знати, куди можна звернутися у разі виявлення такої ситуації.

https://bit.ly/3nyOEDV

 

 

Де не можна палити в Україні та які штрафи загрожують порушникам

  Загальновідомо, що куріння тютюну шкодить не лише курцям, але й тим, хто їх оточує. За інформацією Центру громадського здоров’я України, в людини, яка регулярно наражається на пасивне куріння, може розвинутися низка хвороб. На жаль, тільки окремі курці лише з ввічливості та поваги до тих, хто не має цієї шкідливої звички, готові не хапатися за цигарку в громадських місцях. Однак на норму закону доводиться зважати кожному.

 Де заборонено куріння тютюнових виробів та яка відповідальність загрожує порушникам цієї норми – розповідає юрист Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Ігор Рибак, пише «Я і Закон».

Курити в громадських місцях – зась

 Щоб мінімізувати шкідливий вплив тютюнопаління на здоров’я населення, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон). У статті 13 цього Закону законодавець визначає перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів. До таких місць належать:

  • ліфти й таксофони;
  • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
  • приміщення та території навчальних закладів;
  • дитячі майданчики;
  • приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури й спорту;
  • під’їзди житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • приміщення закладів ресторанного господарства;
  • приміщення об’єктів культурного призначення;
  • приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

Водночас, крім спеціально відведених для цього місць, заборона куріння тютюнових виробів діє також:

  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • в аеропортах та на вокзалах.

 Водночас і в місцях та закладах, де куріння заборонено, і в спеціально відведених для куріння місцях має бути розміщена відповідна наочна інформація: графічний знак та текст «Куріння заборонено!» чи «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

 Згідно із зазначеною статтею Закону сумарна площа спеціальних місць для куріння не повинна перевищувати 10 відсотків загальної площі споруди чи приміщення. Крім того, місце має бути обладнане витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Важливо, що на час проведення масових заходів законодавець наділяє місцеві ради повноваженнями забороняти або обмежувати куріння тютюнових виробів.

Порушив закон – плати штраф

Відповідно до статті 1751 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння тютюнових виробів у заборонених законом місцях, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, загрожуватиме порушникові попередженням або накладенням штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що наразі становить від 51 до 170 грн.

Якщо ж особа, яку вже притягували до адміністративної відповідальності за вказане порушення, скоїть його повторно, штраф становитиме від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн).

 

 

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект № 6278, який передбачає можливість довічно позбавляти водіїв права керування авто.

Про це повідомляє «Я і Закон» з посиланням на текст законопроект.

«Необхідність прийняття закону зумовлена непоодинокими випадками масштабних ДТП по всій країні», — йдеться в пояснювальній записці.

Документом пропонується внести зміни до частини 2 статті 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення та частини 1 статті 55 Кримінального кодексу України.

Так, ч. 2 ст. 30 КУПАП пропонується викласти в наступній редакції:

«Позбавлення наданого даному громадянинові права керування транспортними засобами застосовується на строк до трьох років за грубе або повторне порушення порядку користування цим правом або довічно за систематичне порушення порядку користування цим правом».

Окрім цього, ч. 1 ст. 55 ККУ пропонується викласти в наступній редакції:

«При цьому загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом може перевищувати гранично допустимий строк, передбачений частиною другою цієї статті».

В пояснювальній записці зазначається, що реалізація цього закону дозволить забезпечити дотримання вимог правил дорожнього руху та знизить смертність на дорогах України.

 

Верховна рада на засіданні 5 листопада 2021 року ухвалила закон, який скасовує записи про прописку в паспортах.

Верховна рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, який передбачає комплексну цифрову реформу реєстрації місця проживання в Україні.Законопроєкт №5463 «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» на засіданні в п'ятницю, 5 листопада, підтримали 238 народних депутатів. Про подробиці законопроєкту розповів заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб у Facebook.

За його словами, основні норми закону набирають чинності з 1 грудня 2021 року. Серед них: максимальне спрощення та декларативна реєстрація місця проживання онлайн; скасування особистих походів у військкомати (всю інформацію вони отримуватимуть від ДМС); скасування штампів у паспортах та знаменитої паперової довідки-додатку до ID-картки; ведення реєстрів територіальних громад в електронній формі та їх інтеграція з Демографічним реєстром; ліквідація впливу місця проживання на право власності; ліквідація прив'язки звернення за соціальними та медичними послугами до місця проживання.

 За його словами, для організації цієї ініціативи Мінцифри серед іншого отримало дані з реєстрів усіх 1438 громад та провело верифікацію цих даних з архівом паспортів-книжок та демографічним реєстром.

https://www.slovoidilo.ua/.../ukrayincyam-skasuvaly...

 

 Як обчислити пенсію, коли втратили документи про розмір зарплати?

Досить часто особи, які звертаються до Пенсійного фонду для оформлення пенсії, стикаються з проблемою відсутності документів про розмір заробітної плати для обчислення пенсії.

https://bit.ly/3lVghaX

 

02 листопада 2021 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 6084 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень.

 Відповідно до вказаного законопроекту встановлюється кримінальна відповідальність за використання, внесення неправдивих відомостей та виготовлення завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень, та встановлюється покарання у вигляді штрафу на суму від 17 000 до 170 000 гривень або обмеження чи позбавлення волі строком до 3 років.

Кримінальний кодекс України доповнюється статтею 321-3 такого змісту:

“Стаття 321-3. Незаконні дії з документами, що стосуються проведення профілактичних щеплень

  1. Використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, —

караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років. 

  1. Внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, —

караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

  1. Виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, —

караються штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.”

З 1 листопада 2021 року в більшості українських водойм розпочинається осінньо-зимова заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах.

https://bit.ly/3BwbalW

 

 

З 1 листопада в Україні зміняться правила дорожнього руху. Нововведення стосуватимуться автомобілістів, велосипедистів і пішоходів.

https://bit.ly/3Eilfoc

 

 

Виносити постанову у справі про адмінправопорушення може лише той інспектор, який проводив розгляд справи. Якщо постанову виніс інспектор, який не проводив розгляду справи, така постанова є протиправною та підлягає скасуванню.

https://bit.ly/3jyeze2

 

 

 

 

 

Державна служба України: Величезна кількість бажаючих скласти іспит з української мови призвела до зупинки конкурсів, адже особа не зможе подати документи на конкурс без мовного сертифіката.

Детальніше за посиланням:

https://www.facebook.com/groups/derzhavna.slugba/permalink/1450317602001050/?sfnsn=mo&ref=share

 

 

 

 

Роз’яснення НАДС

від 02 вересня 2021 р. № 138 р/з

Щодо скорочення строку попередження про наступне звільнення із займаної посади державної служби на підставі пунктів 1, 11 частини першої статті 87 Закону України «Про державну службу»

РЕСУРС: https://nads.gov.ua/.../shchodo-skorochennya-stroku...

 

 

Верховна Рада підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України

Великий Державний Герб України (кольорове зображення)

Фото: 

Верховна Рада/Додаток до законопроєкту №5712

 Верховна Рада України на позачерговій сесії парламенту 24 серпня 2021 року прийняла за основу законопроєкт про великий Державний Герб України.

Так, на короткій позачерговій сесії 24 серпня у залі Ради зареєструвалися понад 270 народних депутатів. З них 257 проголосували за, 11 ㅡ проти, а також 4 утрималися.

 Щоб остаточно схвалити великий Державний Герб, у другому читанні його має підтримати конституційна більшість — щонайменше 300 депутатів Верховної Ради.

 

Досить часто до нотаріусів звертаються за посвідченням договорів дарування нерухомості. Разом з тим, трапляються випадки, коли громадянам необхідно зафіксувати дарування рухомого майна (наприклад, певну суму грошей безоплатно передати фірмі чи підприємству).

Тож, чи потрібно такий правочин завіряти у нотаріуса? Про це розповіли у Мінюсті, пише «Я і Закон».

Відповідно до ст. 208 Цивільного кодексу України, такий договір повинен бути вчинений у письмовій формі.

Проте, якщо укладатиметься договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує 50-кратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, то такий правочин вчиняється у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню.

Однак, згідно з цивільним законодавством, на вимогу фізичної або юридичної особи будь-який правочин за її участю може бути нотаріально посвідчений.

Варто зазначити, що усно вчинятися можуть правочини, котрі повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

 

 

Закон про національний спротив набрав чинності

  1 серпня 2021 року набрав чинності  Закон № 1702-IX «Про основи національного спротиву», який  вводиться в дію з 1 січня 2022 року. Документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 31 липня.

 Закон визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони та інших визначених цим Законом суб'єктів з питань підготовки і ведення національного спротиву.

Установлено, що національний спротив - комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України.

Складовими національного спротиву в Законі визначено територіальну оборону, рух опору та підготовку громадян України до національного спротиву.

Рух опору - система воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

Територіальна оборона ґрунтується на принципах територіальності, масовості, мінімального часу на розгортання та приведення підрозділів територіальної оборони у готовність до дій, єдиноначальності, централізації управління та децентралізації і контрольованої автономності застосування сил і засобів територіальної оборони, активності, рішучості та безперервності ведення територіальної оборони, наполегливості у досягненні мети територіальної оборони, узгодженого, спільного застосування сил і засобів, залучених до ведення територіальної оборони, безперервності взаємодії сил і засобів територіальної оборони, всебічного врахування і повного використання моральних та психологічних факторів.

Вона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.

Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Заходи з організації, планування і підготовки руху опору здійснюються в мирний час та особливий період. Ведення руху опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України.

Визначено, що основою підготовки громадян України до національного спротиву є їх загальновійськова підготовка, яка організовується за територіально-зональним принципом, ґрунтується на засадах високої мотиваційної привабливості та узгоджується з процесом трансформації системи комплектування за призовом відповідно до принципів та найкращих практик держав - членів НАТО.

Також 1 серпня 2021 року  набрав чинності  Закон № 1703-IX "Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про основи національного спротиву".

Закон збільшено чисельність Збройних Сил України з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил - Сил територіальної оборони Збройних Сил України, створення якого передбачено Законом про основи національного спротиву, а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору.

Законом  збільшено чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців, тобто загальна чисельність Збройних Сил України становитиме 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців.

Документ вводиться в дію з дня введення в дію Закону "Про основи національного спротиву".

 

 

В Україні змінили дату святкування Дня молоді

30 липня 2021 

Україна відзначатиме цей день разом з усім світом.

 

День молоді в Україні відтепер щороку відзначатиметься 12 серпня. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський , 29 липня 2021 року.

 

Зазначається, що Україна відзначатиме цей день разом з усім світом у Міжнародний день молоді.

 

Глава держави підписав відповідний Указ № 333/2021 з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів, – йдеться у повідомленні.

 

Документ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

 

Натомість чинність втратив Указ Президента України від 22 червня 1994 року № 323 «Про День молоді», відповідно до якого це свято відзначалося в Україні щороку в останню неділю червня.

 

 

 

Україна щорічно відзначатиме День відповідальності людини

19 липня 2021

Верховна Рада ухвалила постанову №5286 "Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини".

Відповідне рішення підтримали 308 народних депутатів,передає "Укрінформ".

 

Так, постановою пропонується щорічно 19 жовтня відзначати Всеукраїнський День відповідальності людини. Зокрема, передбачається, що щороку в закладах освіти і культури проводитимуть тематичні заходи, бесіди про відповідальність людини відповідно до пунктів "Декларації відповідальності людини" Богдана Гаврилишина.

 

Як повідомлялося, у 2014 році відомий канадський, швейцарський економіст українського походження, громадський діяч та меценат Богдан Гаврилишин створив Декларацію відповідальності людини, яка складається з 15 пунктів.

 

Зокрема, вони стосуються чесності, законослухняності, бережного ставлення до довкілля та поважного ставлення до людей.

 

Восени 2020 року Фонд родини Богдана Гаврилишина розпочав кампанію по запровадженню Всеукраїнського Дня відповідальності людини щороку 19 жовтня у День народження Гаврилишина.

 

Свято 14 жовтня перейменували у "День захисників та захисниць"

16 липня 2021

Нардепи підтримали проєкт закону №2325 про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю, яким перейменовується свято День захисника України.

 

Джерело: Верховна Рада

 

Деталі: Рішення підтримали 317 нардепів, 0 проти.

 

Після підписання закону президентом свято називатиметься Днем захисників та захисниць.

 

Згідно з пояснювальною запискою, метою проєкту є належне вшанування мужності та героїзму жінок та чоловіків – захисників незалежності і територіальної цілісності України.

 

Дослівно: "На наше глибоке переконання, нинішня назва свята "День захисника України" не повністю передає його суть та зміст. Адже поруч із чоловіками-захисниками Україну боронили також і жінки-захисниці.

 

Крім того, жінки-захисниці століттями поруч зі своїми побратимами-чоловіками боролися за незалежність України".

 

Уряд затвердив порядок надання відпустки при народженні дитини для чоловіків та інших членів сім’ї

 7 липня відбулося чергове засідання Уряду, на якому затвердили Порядок надання двотижневої відпустки при народженні дитини для чоловіків та інших членів сім’ї. Рішення Уряду спрощує процедуру отримання такої відпустки шляхом визначення чіткого механізму, умов та підстав її надання.

Так, до числа осіб, які мають право на таку відпустку, належать:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

 Оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів надається одноразово, але не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

 Також у Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини») та визначено перелік документів для кожної категорії осіб.

 

В Україні відкрився ринок землі

З 1 липня 2021 року набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільгоспземлі.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки одна фізособа зможе придбати тільки 100 га землі.

Ринок сільськогосподарської землі: хто матиме право купувати ділянки Хто зможе купити сільськогосподарську землю в Україні з 1 липня і як відбуватиметься перевірка – на інфографіці.24 червня 2021, 16:08

З 2024 року сільгоспземлі зможуть купувати і юридичні особи з обмеженням до 10 тисяч гектарів. Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи отримають таке право тільки у тому разі, якщо українці проголосують за це на референдумі.

Будь-які іноземні громадяни навіть після референдуму не зможуть придбати земельну ділянку, якщо вона розташована ближче 50 км від державного кордону України.

Розрахунок за покупку ділянок відбуватиметься тільки в безготівковій формі. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення не може бути меншою їх нормативної грошової оцінки.

У разі відсутності у покупця землі документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено.

Купити можна буде тільки приватні ділянки. Землі сільгосппризначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон про відкриття ринку землі 31 березня 2020 року. Пізніше були прийняті два закони для завершення земельної реформи - про е-аукціони і про земельну децентралізацію.

 

 

Суд скасував штраф поліції лише на тій підставі, що інспектор не вжив жодних заходів щодо надання водію можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги

 При розгляді на місці зупинки справи про порушення ПДР водій згідно зі статтею 268 КУпАП має право скористатись послугами юриста чи адвоката.

Право на правову допомогу гарантовано статтею 59 Конституції, де зазначено, що кожен має право на правову допомогу. Дане право є непорушним та не може бути обмежене

Для цього водій повинен повідомити інспектора про необхідність такої правової допомоги. Якщо на місці зупинки адвокат відсутній, то водій має право подати клопотання про відкладення розгляду справи на інший день.

Отримавши таке клопотання, інспектор повинен надати водію можливість реалізувати своє право на отримання правової допомоги. Якщо є інспектор відмовить у задоволенні клопотання, це може бути самостійною підставою для скасування штрафу.

У одній з таких ситуацій, водій порушив Правила дорожнього руху та був зупинений працівниками поліції. Інспектори повідомили водія про розгляд адміністративної справи. Водій наполягав на відсутності в його діях жодних порушень ПДР. Однак інспектори не врахували доводів водія та повідомили про неминучість штрафу.

Розуміючи, що інспектори мають намір винести постанову за будь-яких обставин, водій подав письмове клопотання. У цьому клопотанні водій просив надати можливість скористатися послугами адвоката. Інспектори відмовили у задоволенні даного клопотання та вручили водієві постанову про накладення штрафу.

Водій оскаржив штраф у суді. Розглядаючи матеріали справи суд наголосив на непорушному праві водія на захист юриста чи адвоката під час розгляду справи.

Суд зробив висновок, що у такій ситуації інспектори порушили права водія на правову допомогу. На цій підставі суд скасував штраф поліції (Рішення від 23.06.2021 у справі № 953/17324/20).

Таким чином, згідно з висновком суду, інспектор на прохання водія повинен забезпечити йому право на присутність при розгляді справи адвоката чи юриста. У інакшому випадку такий штраф буде незаконним та підлягатиме скасуванню.

Джерело: Дорожній адвокат

 

 

 

 

 

 МІН’ЮСТ працює над створенням безкоштовного сервісу інформування власників нерухомості про реєстраційні операції з їхнім майном

  Щоб убезпечити себе від підробки документів, які посвідчують право власності на нерухомість, та унеможливити «реєстраційне» рейдерство, потрібно завчасно потурбуватися про оцифрування відповідних відомостей — внесення їх до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Для цього необхідно звернутися до найближчого державного ресторатора чи нотаріуса, або скористатися новою «пілотною» послугою Мін’юсту, яка була запущена у Харкові, та оцифрувати відомості про право власності онлайн. Про це заступниця Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук повідомила в інтерв’ю на телеканалі «Дом».

 «Завдяки новому пілотному проєкту ви, лежачи на дивані, зможете зі свого смартфона відправити заявку на внесення даних до реєстру, яку отримає та обробить реєстратор. Далі реєстратор направить запит до Бюро технічної інвентаризації. Тільки після того, як БТІ надасть відповідь, що право власності зареєстровано за вами, державний реєстратор завершить таку реєстрацію», — пояснила Ольга Оніщук.

 Вона зазначила, що підробка документів залишається найбільшою проблемою з-поміж тих,  з якими щодня стикається Міністерство юстиції під час розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомості. Це пов’язано, перш за все, із відсутністю оцифрованих відомостей про речові права в реєстрі та неналежною поінформованістю самих власників. Ольга Оніщук нагадала: платні послуги щодо інформування власників майна про будь-які реєстраційні операції з майном вже надає низка приватних сервісів, але сьогодні Мін’юст працює над тим, щоб відповідне повідомлення міг отримати кожен громадянин через застосунок «Дія» абсолютно безкоштовно. «Мін’юст працює над створенням безкоштовного сервісу інформування власників нерухомості про початок проведення реєстраційних дій з їхнім майном.  Поінформований — значить озброєний! Якщо  відомості про ваше майно внесені до державного реєстру, і ви встановите щодо нього «маячок», то щойно реєстратором буде розпочато будь-яку дію — вам відразу ж прийде повідомлення. Це означає, що ви зможете відреагувати на спробу проведення реєстраційної дії щодо вашої нерухомості, наприклад, на підставі підроблених документів, і звернутися до суду для встановлення відповідної заборони на певний строк», — розповіла заступниця Міністра, вкотре наголосивши, що відомості про право власності і похідні від нього речові права на нерухомість — право оренди, право власності на землю або на квартиру — обов’язково мають бути відображені реєстрі. Це допоможе максимально убезпечити вашу власність від шахрайських дій!

 

 

 

 

Боржникам не можуть заарештувати кошти на рахунку понад суму боргу – Мін'юст

Виконавців уповноважили накладати арешт на кошти боржників, але тільки на суму існуючої заборгованості. Іншими грошима боржник може розпоряджатися на свій розсуд.

Про це йдеться в роз'ясненні Міністерства юстиції.

  Ще у квітні Мін'юст дозволив банкам в автоматичному режимі арештовувати кошти на рахунках боржників. Під арешт можуть потрапити кошти боржника в національній та іноземній валютах, інші цінності, в тому числі на кошти на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах. Примусове списання коштів з банківського рахунку боржника відбувається на підставі платіжної вимоги виконавця.

 

Валютні кредити: які зміни чекають українцівРада прийняла закони для захисту боржників за валютними кредитами. Що зміниться для українців – на інфографіці.

 Зараз банки масово приєднуються до системи автоматичного арешту боржників. Передбачається, що після приєднання до системи більшості українських банків, боржникам буде дуже складно уникнути відповідальності. Проте навіть в рамках системи арешту рахунків банки-виконавці можуть заарештувати тільки суму заборгованості, не маючи права заарештовувати абсолютно всі кошти.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України дало дозвіл і приватним і державним виконавцям накладати автоматизований арешт на кошти боржників, які перебувають на рахунках у банках. При цьому такий арешт загрожує всім боржникам, включаючи неплатників аліментів.

 Українські банки отримали можливість автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. Зараз до системи автоматичного списання вже приєдналося сім банків, серед яких - державний банк Приватбанк і monobank.

 

 

Спостережна комісія Ніжинської районної державної адміністрації

  Прагнучи до втілення європейських стандартів забезпечення прав людини при виконанні покарань, Уряд країни передбачив створення спостережних комісій, одним із завдань функціонування яких є здійснення громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених. Діяльність цієї інституції визначається відповідним Положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України.

  У Ніжинському районній державній адміністрації створено спостережну комісію. Наявність такої інституції в Ніжинському районі можна вважати великим позитивом, адже надання дієвої допомоги особам , які звільнені з місць позбавлення волі, є підґрунтям їхньої соціальної адаптації в сучасному суспільстві, адже обсяг проблем, які спроможна вирішувати спостережна комісія, дуже великий.

 Одними із завдань комісії є:

— організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання;

— організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом не відбутої частини покарання;

— надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

До управління праці та соціального захисту населення Ніжинської районної державної адміністраії в поточному році особисто звернулось 2 особи, звільнені з місць позбавлення волі, з них 1 – звільнені умовно-достроково. Усім особам вказаної категорії надано консультативну допомогу щодо медичного обслуговування, працевлаштування, оформлення матеріальної допомоги.

З метою соціального захисту звільнених з місць позбавлення волі членами спостережної комісії прийняте рішення про продовження реалізації запланованих заходів у 2021 році. 

Юридичний сектор апарату райдержадміністрації