back

Героям мирних часів - вічна пам"ять

20 вересня 2013

19 вересня, в день Архистратига Михаїла, у центрі Перемоги було людно. Не зважаючи на осіннє небо, яке обіцяло проливний дощ, до місцевої школи поступово з’їжджалися авто, сходилися сільські жителі - очікували поважних гостей, урочистих подій, концерту…

Свого часу в Перемозьку школу ходили двоє хлопчаків – Микола Орел з Червоного колодязя та Віталій Кубрак з Богданівки. Обоє – прості сільські діти, звичайних колгоспників сини. Хіба хтось думав тоді, коли малі сиділи за партами, що через роки й десятиліття юнаки стануть героями, загинуть при виконанні військового обов’язку, будуть нагороджені Орденами Червоної Зірки посмертно, їхніми іменами назвуть вулиці у рідних селах, на їхню честь відкриють меморіальні дошки… Микола Орел склав голову на афганській війні, Віталій Кубрак під час пожежі – в Москві.

Саме з відкриття меморіальних дошок, закріплених на стінах рідної школи, й розпочалися районні урочистості з нагоди 70-річчя визволення Ніжинського краю від німецько-фашистських загарбників та Дня партизанської слави у Перемозі. У цьому прослідковувалася нехай і сумна, й трагічна, але певна символічність: сім десятиліть тому наші діди гинули зі зброєю в руках, визволяючи рідний край, пізніше їм на зміну прийшли їхні сини й онуки, які так само, не роздумуючи, йшли в бій і в вогонь, і віддавали життя за високі ідеали.

Будучи школярами, - розпочав свій виступ голова райдержадміністрації Володимир Другаков, - ми пишалися нашими батьками й дідами – героями Великої Вітчизняної війни, які дали нам можливість жити і вчитися, працювати й народжувати дітей. В мирний час ми, вже п’ятдесятирічні, з гордістю згадуємо наших однолітків, які в мирний час стали на захист інтересів держави. Усі вони – приклад для підростаючого покоління, приклад самовідданості й патріотизму, героїзму й любові до батьківщини, яку б назву вона в різні часи не носила. Цей захід ознаменовує нерозривність поколінь, адже поруч стоять ветерани, воїни-афганці, молодь. І всі ми повинні пам’ятати, що сьогоднішній мир дався українському народу дорогою ціною.

Від імені голови районної ради, депутатського корпусу та себе особисто, усіх присутніх привітала заступник голови районної ради Ірина Грозенко. Вона нагадала, що на Ніжинщині діє програма «Ветеран», а на розгляд найближчої сесії виноситься інша, не менш важлива, - «Афганець». Обидві, вони покликані захищати інтереси учасників усіх воєн і збройних конфліктів, які заслуговують на особливу увагу і з боку держави, і з боку органів місцевої влади.

- Ми пам’ятали, пам’ятаємо і будемо пам’ятати своїх побратимів, які не повернулися додому, навічно залишившись молодими, - запевнив присутніх депутат районної ради, голова міськрайонної Спілки ветеранів афганської війни Сергій Ступак, який і став ініціатором встановлення меморіальних дошок воїнам-інтернаціоналістам у їхніх рідних селах.

Фінансову підтримку надав народний депутат України Іван Куровський, який, окрім цього, постійно турбується про родини загиблих.

Усім причетним до цього заходу від імені своїх односельців щиро дякував керівник місцевої громади Дмитро Остапець.

- Я встаю і лягаю - і говорю з ним… він постійно зі мною - поруч… він був гарним сином для мене, - втираючи очі, тихо говорить Катерина Митрофанівна Орел. Минули роки, а материнський біль не вщухає, а сльоза так само, як тоді, котиться щокою, тільки вже посивілої і постарілої матері, яка пережила сина, а розірвати зв'язок зі своєю дитиною так і не змогла. І вже не зможе, доки сама буде жива. Бо ж мати…

Олена Найда

Фото автора