back

Шоста на Ніжинщині

17 вересня 2013

Більше 20 років минуло від часу виведення радянських військ із Афганістану. Це вже перегорнуті сторінки української історії, але афганська тема не завершена й досі. Вона в нашій пам’яті, вона в наших вчинках.

Чергова, шоста меморіальна дошка з’являється в Ніжинському краї. Цього разу – на фасаді міської школи №10. Саме в ній – з 1 по 10 клас – навчався воїн-інтернаціоналіст Юрій Брюховець. Хлопець був порядний і правдивий, отримував гарні оцінки. Найбільше бажання мав до техніки, мріяв про автодорожній ВУЗ. Проте для здійснення планів не вистачило одного балу й він пішов працювати на "Прогрес”, а 26 квітня 1981 року став солдатом. Виконуючи військовий обов’язок у республіці Афганістан, 19 травня 1982 року Юрій загинув. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.

Слід відзначити, що такі меморіальні дошки відкриваються на Ніжинщині завдяки сприяння народного депутата України Івана Куровського громадській організації воїнів-інтернаціоналістів . Його постійну підтримку відчувають сім’ї загиблих військовослужбовців загиблих в Афганістані. За допомогою народного депутата України на подвір"ї Безуглівської ЗОШ 1-3 ст. встановлений пам"ятник воїнам-інтернаціоналістам та викладена воїнами-афганцями алея Слави, виготовлена та встановлена зупинка біля пам"ятника загиблим в Афганістані у м.Ніжині, яка нагадує події афганської війни.

Під час урочистого мітингу біля школи №10 до присутніх знаходили зворушливі слова: заступник міського голови Олег Баранков, голова міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Сергій Ступак, військовий комісар Ніжинсько-Куликівського об’єднаного комісаріату підполковник Володимир Іваницький, мати загиблого героя Ія Брюховець, директор школи Ольга Мисник та інші. Чи не кожного брали за душу пісні у виконанні депутата районної ради Наталії Кудряшової та колишнього воїна Сергія Євтуха.

Далі події перенеслися до пам’ятника загиблим воїнам у Афганістані, котрий встановили в Ніжині 15 вересня 1996 року. Біля нього згадали всіх поіменно наших хлопців, які склали голову на афганській війні. Пам’ятати про них закликали голова районної ради Олег Бузун, голова Спілки Сергій Ступак. Не знати війни бажали всім матері загиблих героїв Раїса Парубець та Ніна Пузіна.

Потім до підніжжя монумента лягли живі квіти, як знак великої вдячності від земляків та вшанували пам"ять загиблих військовим салютом.

Олександр Василенко

Фото автора