back

Лікарня «Доброзичлива до людини»

04 вересня 2013

29 серпня 2013 року Президент України В. Янукович дав інтерв’ю провідним українським телеканалам, у якому охарактеризував суспільно-політичний розвиток держави на даному етапі. Глава держави визначив і завдання щодо підвищення рівня медичних послуг в Україні.

Як на фоні реформування медичної галузі виконуються завдання Президента в Ніжинському районі прокоментував головний лікар Ніжинської центральної районної лікарні, депутат обласної ради, поважна і знана людина в районі Юрій Солодько.

До речі, саме Ніжинська ЦРЛ атестована в області як лікарня «Доброзичлива до людини». У червні цього року на сесії районної ради було прийнято рішення про створення Ніжинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги, який розпочне свою роботу 1 січня 2014 року. Безумовно, це покращить як надання первинної допомоги, так і профілактику захворювання та наблизить медицину до сільського населення. Діятиме центр на базі Лосинівської районної лікарні. Йому будуть підпорядковані вже діючі амбулаторії загальної практики сімейної медицини та фельдшерські пункти. Крім того, на базі районних лікарень плануємо відкрити ще дві нові такі амбулаторії.

Наступний аспект – це покращення кадрового забезпечення. Актуальність даного питання винесено на розгляд сесії районної ради 26 вересня, де буде прийнята «Районна програма місцевих стимулів». Мається на увазі надання житла молодим спеціалістам, земельних ділянок, пільгового проїзду тощо. Хочу додати, що в даний час проходять інтернатуру три майбутні лікарі. Двох готуємо на сімейну медицину і одного – на педіатрію. Не цурається молодь і села. Щорічно у фельдшерські пункти приходять нові спеціалісти, випускники нашого Ніжинського медучилища. В цьому році таких троє.

Одне з важливих завдань – забезпечення новим обладнанням лікарні. Впродовж двох попередніх років ми отримали нове дороговартісне хірургічне обладнання. І це дозволило ввести лапероскопічну методику діагностики та лікування. В очному відділенні вдосконалюється мікрохірургічна операція з лікування катаракти. Крім того, минулого року обновили апаратурою ряд кабінетів - рентгенологічний, функціональної діагностики, зубопротезний, лабораторію, поповнили медичним транспортом автопарк. А в сільській місцевості за останні три роки всі фельдшери стовідсотково забезпечені велосипедами. Слід зазначити, що на це спрямували кошти депутати обласної ради. Відрадно, що не стоять осторонь наших медичних проблем і органи місцевого самоврядування, обласна влада, спонсори.

Так за їхньої активної допомоги просуваються ремонтні роботи. Замінено вікна в лор відділенні та очному. За рахунок обласних субвенцій перекритий дах. Серйозні ремонти проведені в Галицькій та Талалаївській амбулаторіях, де старі приміщення набули сучасного вигляду. На часі знову підготовка до зими. Тож системи опалення реконструйовані в Лосинівці, Вертіївці, Крутах, на деяких фельдшерських пунктах.

В Національний план дій на найближчі роки входить і ще одне серйозне зрушення – створення Єдиної служби екстреної медицини та медицини катастроф. Перші кроки, звичайно виявилися тернистими, але подальший напрямок підкаже саме життя. У Ніжині планується відкриття Госпітального округу з розмежуванням лікарень для інтенсивного та планового лікування хворих. До округу увійдуть і сусідні райони.