back

Використання страхових коштів Фонду – під контролем

28 серпня 2013

Перелік видів матеріального забезпечення та соціальних послуг, які надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ (далі – Закон), відомий всім страхувальникам та застрахованим особам, - це допомоги: по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання; та послуги: забезпечення санаторно-курортним лікуванням, часткове фінансування оздоровлення дітей в оздоровчих закладах та придбання новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб.

В межах своїх повноважень Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, крім того, що реалізує право застрахованих осіб на всі види допомог та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, проводить всебічний контроль щодо правомірного використання страхових коштів підприємствами, установами та організаціями.

Протягом І півріччя 2013 року спеціалістами Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного віділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перевірено 80 страхувальників, із яких до 34 були застосовані фінансові та штрафні санкції. По результатах перевірок виявлено неправомірних витрат страхових коштів на суму 16,6 тис. грн. та накладено штрафів на суму 8,4 тис. грн.

За порушення вимог чинного законодавства із загальнообов’язкового державного соціального страхування в І півріччі 2013 року було накладено 30 адміністративних штрафів на посадових осіб підприємств і установ та фізичних осіб, які використовують найману працю. Загальна сума сплачених адміністративних стягнень склала 4,3 тис. грн.

Проведеними в поточному році перевірками встановлений перелік найбільш поширених порушень, які були допущені страхувальниками: невірне визначення нарахованої в розрахунковому періоді суми заробітної плати для розрахунку середньоденного заробітку – 17 випадків; невірне визначення кількості днів тимчасової непрацездатності, що підлягали оплаті згідно графіків роботи застрахованих осіб – 14; невірне визначення розрахункового періоду для розрахунку середньоденного заробітку – 12; оплата листків непрацездатності після встановлення групи інвалідності – 10 та виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від страхового стажу – 9 випадків.

Найбільша сума неправомірно використаних страхувальником коштів Фонду становить 3,7 тис. грн. Слід також зазначити, що з метою посилення контролю за обгрунтованістю видачі та продовженням листків непрацездатності відповідно п.1 частини 1 ст. 28 Закону, одним із напрямків контрольних заходів за правомірним використанням страхових коштів являються перевірки щодо дотримання застрахованими особами призначеного лікарем режиму лікування в період тимчасової непрацездатності. Проведено 31 перевірку в лікувально-профілактичних закладах міста та району, якими виявлено порушення призначеного режиму лікування 38 застрахованими особами, а саме: 37 випадків самовільного залишення закладу охорони здоров’я та 1 – алкогольного сп’яніння під час лікування. По місцю їх роботи надіслані повідомлення керівництву підприємств та головам комісій із соціального страхування для прийняття відповідних рішень при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності. За результатами перевірок дотримання режиму лікування в закладах охорони здоров’я протягом І півріччя 2013року упереджено витрат Фонду на суму 2,0 тис. грн.

Варто сказати, що правомірне використання коштів Фонду багато в чому залежить від роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування, яка в своїй роботі повинна керуватися Положенням про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим Постановою правління Фонду від 23.06.2008 року № 25.

Дотримання норм чинного законодавства України із загальнообов’язкового державного соціального страхування страхувальниками та застрахованими особами сприятиме тому, що кожна працююча особа, в разі настання страхового випадку, зможе отримати необхідну допомогу та відчути себе захищеною.

Валентина Баканова

,

головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду