back

Християнські ідеали живуть і сьогодні...

26 липня 2013

1025-літтю хрещення Київської Русі присвятили засідання «круглого столу», яке відбулось в музеї рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Як зазначив Президент України Віктор Янукович, ця дата є важливою не тільки в житті християн. Після запровадження християнства держава була прийнята в європейську спільноту й активно почала розвивати культурні й соціальні інститути. Про це нагадала модератор заходу заступник голови районної державної адміністрації Людмила Сипливець.

Співробітник Ніжинського агротехнічного інституту Наталія Шевченко звернула увагу на відомі і маловідомі сторінки історії хрещення, яке почалося ще раніше 988 року. Наші предки були готові сприйняти нову релігію, яка із родового племені поставила їх на шлях індивідуального вибору. Хоча, на думку кандидата філософських наук, викладача НАТІ Вітора Литовченка над ними ще довго тяжіли язичницькі ідеали ідолопоклонства.

Священники Української Православної Церкви Московського Патріархату отець Володимир Ховалець та Благочинний Ніжинського округу отець Євген Гузь у вікопомній події вбачають волю Божу, яку випало звершити Великому князу Володимиру – онуку християнки-бабусі княгині Ольги.

Чи можуть християнські ідеали стати сьогодні впливовим чинником нашого подальшого економічного розвитку? Про це запитували один в одного учасники зібрання. І відповідали ствердно за умови, коли ми позбудемося радянських стереотипів сприйняття релігії як міфотворчості та навчимося християнським стосункам у повсякденні. Адже період войовничого атеїзму відірвав радянську людину від духовності і позбавив моралі.

Розмова перейшла у площину практичних рішень, а саме: про запровадження в загальноосвітніх школах уроків християнської етики, грунтовного кваліфікованого викладання релігієзнавства у вишах, створення позацерковних молодіжних братств і сестринств.

Після засідання «круглого столу» Олександр Морозов, директор бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя провів змістовну та цікаву екскурсію для учасників заходу в музеї рідкісної книги.

Згідно з Указом Президента України відзначення історичної дати не закінчується одним днем. Воно продовжиться концертами духовної музики, зустрічами зі священнослужителями, святковими богослужіннями.

Надія ОНИЩЕНКО