back

Довгожительку з Пашківки вітали зі 100-річним ювілеєм

25 липня 2013

У Пашківці – селі, що за 5 км від Безуглівки – відсвяткувала свій солідний ювілей Параска Андрущенко. Найстарша жителька не тільки цього населеного пункту, а й всіх семи сіл, що належать до Безуглівської сільської ради, 24 липня переступила 100-літню межу. У своїй родині вона не єдина довгожителька. Сотню (із хвостиком) років прожив її рідний брат Єрофій. І ось такого поважного рубежу досягла й вона.

Іменинницю відвідав чималенький гурт гостей: заступник голови райдержадміністрації Людмила Сипливець, заступник голови районної ради Ірина Грозенко, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Валентина Борисенко, Безуглівський сільський голова Людмила Андрусенко та постійний представник СТОВ «Дружба-Нова» у Ніжинському районі Віталій Давидов.

Людмила Сергіївна зачитала ювілярші вітання від Президента України Віктора Януковича, в якому він вклоняється її життєвій мудрості, багатому досвіду, незламності перед воєнними лихоліттями та труднощами післявоєнної відбудови. А тоді посипалася ціла гора подарунків від кожного із гостей. І, звичайно, квіти, квіти, квіти…

Народившись у великій родині Старостенків (дев’ятеро дітей у ті часи - не така вже велика рідкість), Паша зазнала всіх селянських нужд: няньчила меншу дітвору, ходила біля худоби, давала раду грядкам. І не думала - не гадала, що носитиме колись статус довгожителя. Адже на крок від смерті була ще в дитинстві, коли звалила її віспа. Ледве-ледве пережила голодомор. Справжній іспит на виживання поставила Велика Вітчизняна війна. Не так багато кувала їй років зозуля, коли Параска Онофанівна була вже у віці. Тоді, при тяжко хворій жінці, фельдшери часом залишалися й чергувати вночі. Та вона щоразу показувала на двері непроханій гості з косою.

Зараз старенька живе разом із сином Олексієм, невісткою та онукою Вірою. В хаті – повна чаша, а в родині панує мир і злагода. Дай, Боже, й надалі, щоб ця родина повнилася щастям, здоров’ям і… довгожителями.

Олександр Василенко

Фото автора