back

Збереження дитини у рідній сім’ї

11 липня 2013

У рамках реалізації однієї з нових соціальних ініціатив Президента України — розширення мережі центрів матері та дитини, 10 липня на базі дитячого відділення Ніжинської центральної районної лікарні відбулося засідання круглого столу на тему «Захист материнства та дитинства, збереження дитини у рідній сім’ї» за участю в.о. завідуючої дитячим відділенням, районного педіатра, начальника служби у справах дітей райдержадміністрації, провідного спеціаліста центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Спеціаліст районного центру Людмила Сурмачевська звернула увагу на нові соціальні ініціативи Президента, спрямовані на зменшення кількості покинутих у пологовому будинку немовлят і зменшення інвалідизації дітей. Кожна мати, яка опинилася в скрутному становищі, отримає тимчасове житло та соціальний супровід. Медичну допомогу дітям, стан яких потребує ранньої корекції і подальшої реабілітації, а також психологічну підтримку матерям таких дітей надаватимуть патронатні служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах і будинках дитини.

Начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Олег Жадько зазначив, що більшість громадян сьогодні позитивно оцінюють нову соціальну політику влади. Але наше основне завдання – донести до кожного жителя району політику діючої влади та результативність ініціатив Президента.

Районний педіатр наголосила про налагодження ефективної системи виявлення та надання допомоги жінкам, які мають намір не забрати новонароджену дитину з пологового будинку, співпрацю в цьому напрямку медиків та соціальних працівників, здійснення заходів профілактики відмов батьків забрати дитину з медичного закладу. Учасники заходу ознайомилися з діяльністю Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом», з правилами перебування в ньому.

На завершення всі дійшли висновку, що захист материнства і дитинства має бути пріоритетним у державній політиці, і що лише при взаємодії соціальних служб, медичних закладів, служб у справах дітей можна досягти позитивного результату у попередженні раннього соціального сирітства.

За інформацією Центру соціальних

служб для сім’ї, дітей та молоді