back

Покинутих немовлят — не повинно бути

10 липня 2013

В рамках реалізації однієї з нових соціальних ініціатив Президента України — розширення мережі центрів матері та дитини — для фахівців із соціальної роботи відбувся семінар на тему «Етапи формування материнської та батьківської сфери. Профілактика девіантного материнства». Зустріч відбулася 8 липня у Чернігівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У заході взяли участь директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, директор Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом» Ольга Філіпська, а також фахівці із соціальної роботи Чернігівського міського та районного центрів соцслужб.

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот ознайомила учасників заходу з діяльністю системи центрів соціальних служб щодо зменшення кількості покинутих у пологових будинках немовлят, зокрема повідомила про роботу консультативних пунктів районних та міських центрів соцслужб при пологових будинках та відділеннях центральних районних лікарень. Також у своєму виступі вона наголосила на важливості функціонування в регіоні обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом». Метою створення такого центру є соціальна підтримка жінок, запобігання відмові батьків від новонароджених дітей, забезпечення тимчасовим житлом вагітних жінок та матерів з дітьми віком до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах, пов’язаних з високим ризиком розлучення матері і дитини, загрозою життю і здоров’ю матері чи дитини. Була наведена деяка статистика по області. Впродовж І півріччя 2013 року зафіксовано 10 повідомлень про жінок, які виявили намір залишити новонароджену дитину. Завдяки спільній роботі соціальних та медичних працівників 5 жінок змінили свій намір та забрали дітей в родини. Із 5 дітей, від яких відмовились: 1 — встановлено опіку; 2 — відмови тимчасові, діти направлені в будинок дитини, 2 — перебувають в дитячих відділеннях ЦРЛ.

Загалом від початку року зареєстровано 194 (на 23 більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) звернень від жінок, які перебували у складних життєвих обставинах, з них 62 взято під соціальний супровід.

Ольга Філіпська детально розповіла про діяльність Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом», правила перебування в ньому, розкрила особливості роботи з мешканцями соціального центру та поділилася позитивним досвідом соціальної та психологічної підтримки матерів, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Учасники заходу обговорили питання співпраці ЦСССДМ з жіночими консультаціями, пологовими будинками, органами місцевої влади та іншими суб’єктами соціальної роботи, спрямовані на зменшення кількості покинутих у пологовому будинку немовлят і зменшення інвалідизації дітей.

Кожна мати, яка опинилася в скрутному становищі, повинна отримати тимчасове житло та соціальний супровід. Патронатні служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах і будинках дитини повинні надавати медичну допомогу дітям, стан яких потребує ранньої корекції і подальшої реабілітації, а також психологічну підтримку матерям таких дітей.

Обласний центр соціальних служб

для сім’ї, дітей та молоді