back

Створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу – пріоритетне завдання районної влади

05 липня 2013

Сьогодні аксіомою є те, що зростання економіки неможливе без підтримки бізнесу державою.

На виконання завдань Президента України щодо створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу, з метою реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», в частині розділу «Дерегуляція підприємництва» на засіданнях колегії райдержадміністрації та сесії районної ради розглядалися питання виконання Програми економічного і соціального розвитку району.

У центрі уваги райдержадміністрації залишаються питання співпраці з підприємницькою спільнотою. Проводяться зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу, обговорюються проблемні питання в галузі підприємництва. Створюються зручні і доступні умови для отримання споживачами адміністративних послуг.

Стан розвитку малого і середнього підприємництва за останні роки свідчить про зростання ролі цього сектора економіки.

Малий і середній бізнес розвивається в багатьох галузях господарського комплексу. На сьогодні в районі зареєстровано 515 суб’єктів малого і середнього підприємництва, з них 75 суб’єктів малого підприємництва юридичних осіб, 433 суб’єкти малого підприємництва фізичних осіб підприємців та 7 суб’єктів середнього підприємництва юридичних осіб.

За даними податкової служби надходження до місцевого бюджету від підприємств малого та середнього бізнесу за 6 місяців 2013 року склали більше ніж 5,3 млн. грн.

Малий та середній бізнес відіграє важливу роль у створенні нових робочих місць. Чисельність працюючих у суб’єктів малого підприємництва (фізичних осіб підприємців) становить 266 осіб, у суб’єктів малого підприємництва (юридичних осіб) –794 особи та у суб’єктів середнього підприємництва (юридичних осіб) – 1052 особи.

З метою підтримки підприємницьких ініціатив незайнятих громадян Ніжинським районним центром зайнятості було проведено 11 семінарів «Від бізнес-ідеї до власної справи» та 20 семінарів «Як розпочати свій бізнес?»

В районі діє Агенція регіонального розвитку, основною метою діяльності якої є сприяння розвитку малого та середнього підприємництва. Налагоджено діяльність за принципом організаційної єдності єдиного реєстраційного центру. При райдержадміністрації діє координаційна рада з питань розвитку підприємництва, де розглядаються питання щодо порядку здійснення реєстраційних дій, умови надання фінансової допомоги на розвиток підприємництва та ін.

На вирішення проблем, які існують в даній сфері економіки району, спрямовані заходи районної Програми розвитку малого та середнього підприємництва на 2013-2014 роки, виконання яких знаходиться на постійному контролі райдержадміністрації.

За інформацією відділу економічного

розвитку і торгівлі райдержадміністрації