back

З початку поточного року своє перше робоче місце в області отримали 75 молодих людей

27 червня 2013

В умовах жорсткої конкуренції на сучасному ринку праці найважливішим пріоритетом соціальної політики держави є збереження трудового потенціалу та соціальний захист населення від безробіття, особливо тих, хто не здатний на рівних конкурувати на ринку праці. Серед них - молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної служби і яка вперше приймається на роботу. Про це зазначила директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка під час семінару з питань забезпечення першим робочим місцем молоді.

За її словами, Президент України Віктор Янукович наголошує, що кожен громадянин має відчути увагу держави. «Ми повинні в людину вкладати – починаючи від народження – виховувати, давати освіту, створювати умови для отримання знань, а потім забезпечувати робочим місцем», - констатує Глава держави.

Саме тому з 1 січня поточного року Президентом України введено в дію новий Закон України «Про зайнятість населення», яким передбачено механізми стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них молоді.

Як підкреслила Лідія Падалка, сьогодні для сприяння працевлаштуванню молоді обласна служба зайнятості використовує різні механізми – від допомоги у підборі роботи до надання профорієнтаційних послуг та організації професійного навчання відповідно до потреб ринку праці, в результаті чого з початку 2013 року своє перше робоче місце вже отримали 75 осіб. Новий же закон передбачає компенсацію роботодавцям єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за умови працевлаштування за направленням служби зайнятості на новостворені робочі місця не менше ніж на 2 роки громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці.

Законом також розширено можливості для підвищення конкурентоспроможності молоді, а саме: студенти останніх курсів професійно-технічних та вищих навчальних закладів мають право проходити стажування у роботодавців строком до 6-ти місяців, про що в обов'язковому порядку буде внесено запис до їхньої трудової книжки.

Передбачена і державна підтримка молодих спеціалістів, які вирішили поїхати працювати у сільську місцевість. За умови укладання трудового договору на строк не менш як три роки їм передбачається надання житла та одноразової адресної допомоги в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Державного бюджету України у порядку та за переліком професій, затверджених Кабінетом Міністрів. Крім того, існує перспектива отримати житло у власність, для цього необхідно пропрацювати на селі не менше 10-ти років.

У результаті введення в дію цього закону очікується, що за чотири роки рівень безробіття в Україні може знизитися на 2% - з 8,6% до 6,5%.