back

Глава держави наголошує на важливості створення нових робочих місць

26 червня 2013

У зв’язку з прийняттям закону про зайнятість вже спостерігається певна динаміка: чисельність безробітних за березень поточного року скоротилася майже на 18 тисяч осіб, за квітень — ще на 37 тисяч.

«За цими тисячами стоять родини. Боротьбу треба вести за кожне робоче місце», — наголосив Віктор Янукович.

У листопаді 2012 року прийнято закон про формування держзамовлення на підготовку фахівців, який передбачає ув’язку освітньої системи держави з потребами ринку праці. «У цьому році державне замовлення на підготовку фахівців збільшено майже на 6%. На це буде спрямовано найбільшу за часи незалежності суму - 25 мільярдів гривень», - зазначив Президент.

(З виступу Президента України В. Януковича на засіданні Комітету з економічних реформ, 11 червня 2013 року). Джерело: офіційний сайт Президента України, http://www.president.gov.ua

В умовах жорсткої конкуренції на сучасному ринку праці найважливішим пріоритетом соціальної політики держави є збереження трудового потенціалу та соціальний захист населення від безробіття, особливо тих, хто не здатний на рівних конкурувати на ринку праці. Серед них - молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної служби і яка вперше шукає роботу.

Сьогодні для сприяння працевлаштуванню молоді служба зайнятості використовує різні механізми – від допомоги у підборі роботи до надання профорієнтаційних послуг та організації професійного навчання відповідно до потреб ринку праці.

Протягом 5 місяців 2013 року у Ніжинському міськрайонному центрі зайнятості отримували послуги 747 жителів району.

За сприяння центру зайнятості отримали постійне місце роботи 285 жителів району. З метою якнайшвидшого повернення безробітних до продуктивної праці 76 особам надано можливість пройти професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. До громадських оплачуваних робіт залучено 63 безробітних. Пройшовши професійну перепідготовку та отримавши одноразово виплату допомоги по безробіттю троє безробітних із числа жителів району започаткували власну справу.

На сьогодні на обліку в центрі зайнятості перебуває 332 безробітних.

Питання забезпечення молоді першим робочим місцем, скорочення безробіття серед молоді залишається пріоритетним питанням у соціальній політиці держави.

Саме тому центр зайнятості проводить роз’яснювальну роботу серед роботодавців стосовно компенсаторів, пільг, передбачених Законом України "Про зайнятість населення", при створенні нових робочих місць, працевлаштування молоді, положень щодо стажування випускників ВУЗів.

Проводяться профорієнтаційні заходи для молоді з метою підвищення престижності професій, затребуваних у реальному секторі економіки, насамперед робітничих, консультації з питань організації та впровадження підприємницької діяльності.