back

Реалізація в регіонах завдань, доручень Президента України щодо сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем

25 червня 2013

За сприяння Державної служби зайнятості у 2012 році працевлаштовано 375,8 тис. молодих осіб, що на 9,1 тис. осіб більше у порівнянні з 2011 роком. Серед випускників вищих навчальних закладів за допомогою служби зайнятості роботу знайшли 16,2 тис. осіб, що на 2 тисячі більше, ніж у 2011 році.

Упродовж 2012 року до професійного навчання за направленням служби зайнятості було залучено 99,0 тис. молодих осіб, у тому числі 4,7 тис. осіб з числа випускників вищих навчальних закладів, що на 6,5% більше, ніж у 2011 році.

Протягом 2012 року 117,0 тис. молодих осіб брали участь у громадських роботах.

У січні-березні 2013 року послугами Державної служби зайнятості скористалося 327,4 тис. осіб з числа молоді, у тому числі 15,4 тис. випускників вищих навчальних закладів.

За сприяння служби зайнятості у поточному році працевлаштовано 36,1 тис. осіб у віці до 35 років, з яких 1,4 тис. випускників вищих навчальних закладів.

Професійне навчання під потребу роботодавців проходили 38,2 тис. молодих осіб, у тому числі майже 900 випускників вищих навчальних закладів. Профорієнтаційними послугами охоплено 287 тис. осіб з числа молоді.

У новій редакції Закону України «Про зайнятість населення» приділено значну увагу молодіжній зайнятості. Зокрема, посилено додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню громадян, які неконкурентоспроможні на ринку праці, в тому числі молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах і яка вперше приймається на роботу. Законом всім роботодавцям встановлено обов‘язок забезпечити зайнятість 5 % таких категорій громадян.

У Державному бюджеті України на 2013 рік передбачено 25 млн. грн. для відшкодування витрат роботодавців за працевлаштованих на перше робоче місце молодих осіб, що дозволить компенсувати фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштованих на перше робоче місце у 2013 році 800 осіб з числа молоді та виконати фінансові зобов’язання перед роботодавцями, які у минулому році працевлаштували молодь на перше робоче місце з наданням дотації, а це 1,6 тис. осіб.

Основною проблемою доступу молоді до робочих місць є відсутність досвіду роботи. Саме тому, згідно з новою редакцією Закону України «Про зайнятість населення» студенти останніх курсів професійно-технічних та вищих навчальних закладів мають право на стажування у роботодавців на умовах строкового трудового договору до шести місяців.

Роботодавцю, який протягом року забезпечував створення нових робочих місць та виплачував працевлаштованим на нові робочі місця заробітну плату в розмірі не нижчому ніж 3 мінімальні заробітні плати, - надається право на зменшення протягом наступного року розміру єдиного соціального внеску на 50% за кожного працевлаштованого на таке робоче місце у попередньому році.

Відповідна робота триває і в області. Так, у 2012 році відповідно за направленням служби зайнятості були працевлаштовані 114 випускників на свої перші робочі місця за набутою професією (спеціальністю), що на 11,8% більше, ніж відповідне працевлаштування 2010 року. З усієї кількості працевлаштованих у такий спосіб осіб випускники професійно-технічних навчальних закладів становили – 82 чол., а випускники вищих навчальних закладів — 32.

Найбільше було працевлаштовано кухарів – 28 осіб, по 10 осіб працевлаштувались за спеціальностями бухгалтерський облік та облік і аудит, 9 осіб знайшли перше робоче місце тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, по 7 осіб працевлаштовані електрозварниками ручного зварювання та слюсарями з ремонту автомобілів. Решта осіб – це електрозварники, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, кондитерами, малярами, верстатниками широкого профілю, столярами, слюсарями ремонтниками, токарями, швачками, штукатурами та ін.

Загалом витрачено коштів на відшкодування роботодавцям фактичних витрат на заробітну плату за таких осіб у 2012 році 737 тис. грн.. та уже у цьому році витрачено 590 тис. грн.