back

Зупинимо туберкульоз разом

22 березня 2012

Туберкульоз – інфекційна хвороба, яка поширюється повітряно-крапельним шляхом, а отже, небезпечна для всіх без винятку людей, незалежно від їх соціального становища, матеріального статку, способу життя, віку, статі та інших відмінностей.

Серед основних факторів погіршення епідемічної ситуації в Україні є низький рівень життя та санітарної культури населення, незбалансоване, недостатнє й неякісне харчування значних його прошарків, незадовільні житлові умови, збільшення в країні соціально дезадаптованих осіб – бідних, жебраків, мігрантів, бездомних і безробітних, переселенців, алко-, наркозалежних. Ось чому туберкульоз віднесено до категорії соціально небезпечних хвороб, що щорічно забирає з життя майже 11 тисяч громадян України. Це означає, що причини захворювання мають соціальне коріння, а наслідки – надзвичайно небезпечні для генофонду нації. Ставлення в суспільстві до цієї категорії хворих, на жаль, далеко не толерантне і позбавляє хворих на туберкульоз права на отримання необхідної медичної допомоги, а тому і надії на одужання.

Вчителі, а особливо класні керівники є найпершою ланкою спілкування з дітьми та їхніми батьками. Вони повинні не тільки нести інформацію про боротьбу з страшним захворюванням та поширенням його серед населення, про загрозу бути носієм, але й зуміти самі захиститись від цієї хвороби.

Ніжинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. був проведений семінар для класних керівників «Як уберегтися від туберкульозу?» до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Його гасло «Я можу зупинити туберкульоз!» означає, що кожен у змозі щось зробити, аби зупинити туберкульоз, і дії кожної людини – її розум, мудрість, здоровий глузд матимуть значення. На семінарі розглядались основні чинники виникнення інфекційного захворювання, фактори, які можуть стати причиною хвороби, говорили про необхідність активізувати роз"яснювальну роботу серед населення щодо профілактики туберкульозу, а також про права всіх громадян на здоров"я, медичну допомогу та захист від туберкульозу – як тих, хто постраждав від нього, так і тих, хто уникнув захворювання.

Класні керівники, працюючи з батьками, можуть значно вплинути на їх суспільну свідомість у ставленні до туберкульозу та до хворих на туберкульоз, а самих хворих стимулювати до лікування, одужання та повернення до нормального та здорового життя. В основу цієї профілактичної діяльності повинна бути поставлена теза про те, що боротися треба не проти тих, хто хворіє на туберкульоз, а проти тих соціально - економічних чинників, які забезпечують поширення інфекції. Підводячи підсумки семінару, можемо зауважити, що тема профілактики туберкульозу актуальна, захоплююча і серйозна, бо здоров"я – це серйозна річ, його не можна купити, але саме ним можна розплатитись за безпечність. Культура здоров’я повинна бути невід"ємною складовою загальної культури людини. Нехай здоровий спосіб життя стане запорукою нашого успішного майбутнього.