back

Планується створення Ніжинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги

13 червня 2013

Розпочата в Україні медична реформа спрямована на побудову єдиного медичного простору, у якому б, як у єдиному ланцюгу, злагоджено працювали всі рівні медичної допомоги. За словами Глави держави, всі учасники медичної реформи, яка розпочата в державі, добре розуміють, що необхідно побудувати єдиний медичний простір, починаючи з перинатальних центрів і закінчуючи лікарнями 2-4 рівня та спеціалізованими медичними центрами.

«Налагодження роботи цього ланцюга, яким є єдиний медичний простір, — це наша з вами мета. Це головне», — сказав Віктор Янукович. Він зазначив, що на реалізацію цих завдань потрібно не шкодувати ні коштів, ні організаційних зусиль.

З метою забезпечення доступної, якісної первинної медичної допомоги для населення району та ефективного використання ресурсів галузі охорони здоров’я , відповідно до Національного (Регіонального) плану дій на 2013 р., щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» на розгляд чергової сесії Ніжинської районної ради, що відбудеться 25 червня 2013 року виноситься питання щодо створення районного центру первинної медико-санітарної допомоги.

В Ніжинському районі первинну медичну допомогу надають дільнична терапевтична та педіатрична служби, лікарі загальної практики - сімейної медицини (ЗПСМ). Сьогодні в системі охорони здоров’я Ніжинщини працює 897 чоловік, з них – 69 лікарів та 273 – середнього медичного персоналу.

Медичну допомогу забезпечують 50 лікувально-профілактичних закладів. В тому числі: 2 лікарні, 4 лікарські амбулаторії, 2 поліклініки, 44 фельдшерсько-акушерські пункти.

Для підвищення якості та доступності первинної медичної допомоги, активного використання ресурсів галузі охорони здоров’я, планується:

1. створення Комунального закладу «Ніжинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (ЦПМСД) зі статусом юридичної особи (смт. Лосинівка, вул. Леніна 90) з мережею лікувально-профілактичних підрозділів (амбулаторій ЗПСМ, ФАП та ФП);

2. створення Ніжинської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини (ЗПСМ) на базі поліклінічного відділення Ніжинської ЦРЛ (м.Ніжин, вул. Семашко,1);

3. створення Лосинівської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини (ЗПСМ) на базі поліклінічного відділення Лосинівської районної лікарні (смт.Лосинівка, вул. Леніна 90);

4. збільшення кількості ліжок денного стаціонару Лосинівської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (25 ліжок). Загальна кількість ліжок денного стаціонару по району складе 43 ліжка.

Реорганізація Лосинівської районної лікарні включає також відкриття на базі стаціонару Лосинівської районної лікарні терапевтичного відділення №2 (10 ліжок) та відділення паліативного лікування (10 ліжок) Ніжинської ЦРЛ.

Лікарі-стоматологи, лаборанти, сестри медичні з фізіотерапії будуть підпорядковані Ніжинській ЦРЛ. Комунальним закладом «Ніжинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» будуть надані Ніжинській ЦРЛ в оренду приміщення для функціонування стоматологічних, фізіотерапевтичних кабінетів, лабораторій.

Нині проводиться підготовча робота щодо створення центру первинної медико-санітарної допомоги.

За інформацією Ніжинської ЦРЛ