back

Хочеш перемагати - обери здоровий спосіб життя!

05 червня 2013

Особливу стурбованість на сьогоднішній день викликає поширення тютюнопаління у дитячому та молодіжному середовищі. Дана проблема постає досить гостро та ще більше поширюєється завдяки рекламі тютюнових виробів, яка транслюється на телебаченні та в інших засобах масової інформації. Тому питання заборони реклами тютюнопаління є одним із пріоритетних у сфері громадського здоров’я, особливо здоров’я молодого покоління.

Куріння підлітків багато в чому ще залежить від прийнятих норм поведінки в сім’ї. У сучасних сім’ях в кожній другій родині курить батько, в кожній п’ятій — мати, а в 20% сімей курять обоє батьків. При цьому ставлення до куріння їх дитини-підлітка теж може бути різним. Деякі суворо забороняють, чим викликають ще більше бажання почати палити, деякі заохочують (що взагалі не вписується в норми виховання дитини), а інші просто не знають про те, що їхня дитина курить.

Щороку 31 травня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. День, вільний від тютюнового диму, який є приводом замислитись, що є важливіше - здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, які палять десь глибоко дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б не зробити це саме зараз?

З 27.05. по 31.05.2013р. в Ніжинському районі була проведена профілактична акція «Вдихаєш дим – видихаєш життя». З метою інформування молоді про негативні наслідки дії тютюну на організм. Спеціалістами та фахівцями із соціальної роботи Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано ряд заходів на базі В.Кошелівської, Крутівської, Галицької, Кунашівської, Безуглівської, Липоворізької, Черняхівської, Вертіївської шкіл.

В ході акції школярі дізналися що Україна – одна серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії. Що кожна викурена цигарка скорочує життя людини на кілька хвилин та що дуже небезпечним є пасивне куріння, особливо для молодого покоління.

Під час акції спеціалістами центру поширювалася рекламна продукція у вигляді календариків «Хочеш перемагати – обери здоровий спосіб життя».

Учасники акції дійшли висновку, що люди зазвичай починають думати про власне здоров’я тільки після того, як недуга дасть про себе знати. Проте можна запобігти багатьом захворюванням набагато раніше. Потрібно всього лише зупинитися і запитати себе: «Що в мене зараз на першому місці: огидна цигарка, яка вже давно не приносить задоволення, чи здоров'я моє та моєї родини?»

За інформацією ЦСССДМ