back

Президент України: «Ми розвиваємо високотехнологічний сектор української економіки»

05 червня 2013

Відчутний прогрес досягнуто у напрямках, які є визначальними для забезпечення енергетичної безпеки країни, а саме підвищення ефективності, розвитку альтернативних джерел енергії і диверсифікації енергопостачання.

Скорочено споживання газу у чорній металургії. Розвивається вітрова та сонячна енергетика. Ми не тільки зміцнюємо енергетичну безпеку, але й розвиваємо високотехнологічний сектор української економіки.

Зараз потрібно підштовхнути процес оновлення виробничих фондів, стимулювати впровадження технологічних інновацій і енергозберігаючих технологій.

(Зі стенограми підсумкової прес-конференції Президента України В. Януковича 01 березня 2013 року). Джерело: офіційний сайт Президента України,http://www.president.gov.ua

В Ніжинському районі постійно ведеться робота по впровадженню енергозберігаючих технологій як реалізація стратегічних завдань Президента України В.Ф.Януковича з розвитку незалежної вітчизняної енергетики в цілому. Розроблена Програма «Підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв в Ніжинському районі». Проведено аналіз стану та перспективи розвитку альтернативної енергетики в районі.

Досить перспективним сьогодні в районі є використання енергії біомаси. Терміном біомаса називають побічну продукцію та відходи біологічного походження, що можуть використовуватись як паливо для виробництва енергії. До таких енергетичних біоресурсів відносять: дрова та відходи деревини, солома та стебла сільськогосподарських культур, тверді побутові відходи, біогаз, який можна виробляти з гною та тваринного посліду. Частка біомаси в загальному споживанні первинних енергоносіїв у США складає 3,2 %, Данії – 8,3 %, Австрії – 12 %, Швеції – 18 %, Фінляндії – 23 %, а в Україні – менше 1 %. Нині використання біомаси як палива в нашій країні становить близько 1 млн т умовного палива на рік. Головним чином це – дрова та відходи деревини.

На виконання завдань Президента України Ніжинський район постійно знижуєчастку природного газу у паливному балансі. В цілому за 2009-2012 роки проведено роботу з реконструкції котельного обладнання на 10 об’єктах соціальної сфери, із встановленням сучасного твердопаливного котельного обладнання.

Районною Програмою «Підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв в Ніжинському районі на 2013-2015 роки». заплановано поступовий перехід установ і організацій бюджетної, соціальної сфер та інших комунально-побутових споживачів на збільшення споживання альтернативних видів палива (дрова,відходи деревини,торф).

За інформацією відділу будівництва, архітектури та

житлово-комуналного господарства

районої державної адміністрації.