back

В районі значно скоротилася кількість позбавлень батьківських прав

28 травня 2013

Охоплення сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є одним із пріоритетів нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти-майбутнє України». Глава держави наголошує на необхідності активізації роботи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до різних форм сімейного виховання.

В своєму інтерв’ю начальник служби служби у справах дітей райдержадміністрації Олег Жадько, зокрема, відмічає, що в результаті проведення превентивної роботи з сім’ями, в яких існує загроза вилучення дитини з сімейного оточення, в районі значно скоротилася кількість позбавлень батьківських прав (на 40% порівняно з 2006-2007 рр.

Після набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, вживаються вичерпні заходи щодо влаштування їх до сімейних форм виховання. Впродовж 2011-3-х місяців 2013 року з 19 дітей, які набули статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, лише 1 дитина була влаштована до державного інтернатного закладу, решта дітей влаштовані до сімейних форм виховання: 13 дітей влаштовано під опіку, 3 – до прийомних сімей, 2 – усиновлено. Постійно проводиться робота по підбору кандидатів у прийомні батьки.

В районі функціонує 7 прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Діти отримують всі соціальні гарантії, користуються пільгами та оточені турботою держави та районної влади.

Діти-сироти користуються державними пільгами: безкоштовне харчування в школах, першочергове забезпечення підручниками, безоплатне утримання в дошкільних навчальних закладів, відвідання культурно-розважальних заходів, забезпечення безоплатними юридичними послугами, щорічне оздоровлення.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

В районі реалізовуються державні, регіональні та місцеві програми спрямовані на захист прав дитини. Це районна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та, дітей позбавлених батьківського піклування, план заходів з виконання в районі Загальнодержавної програми “Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року”, районна програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки.

Реалізація в районі ініціативи Президента України В.Ф.Януковича “Сімейний затишок - дітям-сиротам та дітям, які залишились без батьківського піклування” дасть змогу збільшити до 82% кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання.

Сектор інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

Довідково:

“Реалізація в області завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо створення умов для сімейного виховання та творчого розвитку кожної дитини”

На виконання в області соціальних ініціатив Президента України, оголошених 07.03.2012 року, та доручення Президента України від 15.03.2012 № 1-1/598 щодо залучення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до різних видів сімейного виховання, зокрема влаштування їх у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

В області відзначається тенденція зменшення чисельності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кінець 2011 року їх налічувалось 2687 проти 2537 на кінець 2012 (зменшення склало 5,58%).

Приріст у 2012 році по відношенню до 2011 року питомої ваги дітей зазначеної категорії дітей, охоплених сімейними формами виховання, склав по області +4,2%, за результатами ц. р. (у порівнянні з відповідним періодом минулого року) + 4,3% (з 74,6% станом на 01.04.2012 до 78,9% на 20.05.2013). Найбільш поширеною формою сімейного виховання в області є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. На 20.05.2013 року під опікою, піклуванням перебувало 1605 дітей.

З кожним роком зростає кількість дітей, які знайшли родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях (ПС) та дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ). На початок 2012 року 297 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховувалось у дитячих будинках сімейного типу (63 дитини) та прийомних сім’ях (234 дитини). Станом на 20.05.2013 року вищезазначена мережа налічує 11 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 191 прийомну сім’ю, в яких виховується 371 дитина (ДБСТ – 70 вихованців, ПС – 301 прийомна дитина).

Протягом 2013 року в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу передбачається влаштування 69 дітей, створення 5 дитячих будинків сімейного типу та 30 прийомних сімей. Станом на 20.05.2013 року в області створено 6 ПС, 1 ДБСТ, всього влаштовано 17 вихованців (що на 78% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (за 4 міс. 2012 року в ПС, ДБСТ влаштовано – 9 дітей).

За інформацією служби у справах

дітей облдержадміністрації