back

Всеукраїнський тиждень збереження репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, безпечного материнства та відповідального батьківства

24 травня 2013

Про здоров’я треба дбати,

Щоб дітей здорових мати!

Загальновідомо, що сучасний стан здоров’я молоді України далекий від ідеального. Усупереч значним зусиллям держави ситуація в цій сфері не покращується, і стан здоров’я української молоді на сьогодні оцінюється як незадовільний.

Щорічно в травні місяці проводиться Всеукраїнський тиждень збереження репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, безпечного материнства та відповідального батьківства. Основною метою цього тижня є привернення уваги населення до вирішення проблем планування сім`ї та репродуктивного здоров`я, а також до подолання негативних тенденцій демографічної ситуації в Україні.

Зростаючий рівень безробіття, зниження можливостей одержати бажану освіту, адекватну медичну, соціальну та психологічну допомогу є чинниками, що поруч з іншими призвели до втрати молоддю моральних орієнтирів, деформації сексуальної поведінки, зростання сексуального насилля, зростання кількості небажаних вагітностей та абортів, що, в свою чергу, послужило причиною різкого погіршення стану репродуктивного та соціального здоров’я нації.

У рамках спеціалізованого формування «Служба соціальної підтримки сімей» з 13.05. по 18.05.2013 року спеціалісти та фахівці із соціальної роботи Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організували та провели тренінгові заняття, бесіди, відеолекторії на теми: «Сім’я та шлюб очима молоді», «Статева поведінка молоді», «Культура поведінки закоханих». Заходи були проведені на базі Крутівської, Перебудівської, Кунашівської, Безуглівської, Липоворізької, Гр-Іванівської, Великокошелівської, Галицької, Бурківської, Вертіївської ЗОШ І-ІІІст.

На базі обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування спеціалістами центру разом з лікарем - дерматовенерологом були проведені бесіди на теми: «Ранні статеві стосунки: їх наслідки», «Профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом», «Основи гігієни».

Під час проведених заходів обговорювалися медичні, психологічні та етичні проблеми статевих стосунків, питання планування сім’ї та шлюбно-сімейного законодавства, профілактики венеричних захворювань та небажаної вагітності. Діти намагались дати вичерпне визначення коханню, короткочасним почуттям, закоханості, дружбі.

Головною цінністю суспільства є життя і здоров’я людини, адже відповідальність за власне здоров'я кожен з нас повинен узяти на себе. Такого висновку дійшли учасники проведених заходів.

За інформацією ЦСССДМ