back

Стоп насилля

23 травня 2013

Безумовно, проблема насильства в родині є досить гострою для України, як і для багатьох інших країн світу. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й, спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.

З метою профілактики жорстокого поводження в родинах, пропаганди гендерної рівності та сімейного благополуччя Ніжинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з 13 по 18 травня 2013 року було організовано ряд заходів під гаслом «Стоп насильству!» Заходи були проведені на базі Крутівської, Перебудівської, Безуглівської, Липоворізької, Галицької, Бурківської, Вертіївської ЗОШ І-ІІІст. В ході акції були проведені бесіди, тренінги, лекції, профілактичні ігри, відеолекторії на теми: «Домашне насильство над дітьми: його види та наслідки», «Взаємовідосини з батьками», «Міфи і факти про насильство в родині», «Соціальні наслідки жорстокого поводження з дітьми». Працівники Центру розповіли про основні види насильства, їх ознаки та наслідки для психічного розвитку і здоров'я, фактори, які зумовлюють формування засвоєння та застосування насильницьких форм поведінки в сім’ї. Ознайомили дітей з законодавчою базою щодо захисту від насильства та жорстокого поводження, а також з видами послуг, яка надає Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постраждалим.

Багато хто з сучасних батьків вважає крик, образу, накази, тілесне покарання ефективним і прийнятим у суспільстві засобом виховання. Більшість з них не знають інших способів донести своє незадоволення дітям. Щоб покращити становище дітей, які зазнають емоційних, психологічних, фізичних покарань з боку батьків, необхідно змінити ставлення суспільства до поведінки батьків, і повідомити батькам про негативні наслідки такої поведінки.

В зв’язку з цим фахівцями із соціальної роботи проведені індивідуальні бесіди з батьками в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах.

В ході акції дійшли висновку, що насильство в сім’ї становить серйозну соціальну проблему, яка має вирішуватись на державному рівні. Запобігання всім формам насильства, збереження цілісної сім’ї захист прав її членів, створення умов для нормального розвитку та виховання дітей – запорука збереження української нації.

За інформацією ЦСССДМ