back

Виплати допомог у 2013 році

20 травня 2013

1.Статтею 7 Закону України “Про Державний бюджет на 2013 рік” установлено, що у 2013 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб 21 відсоток, для дітей – 75 відсотків, для осіб, яків тратили працездатність, та інвалідів – 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

При цьому, розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям не може бути більше ніж 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї.

Розмір державної соціальної допомоги (в тому числі і максимальний), визначений відповідно до статті 5 Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, збільшується у 2013 році на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 180 гривень, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років на 360 гривень.

Рівні забезпечення прожиткового мінімуму для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2013 році

2. Відповідно до Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” виплати допомоги при народженні дитини проводяться в розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановлених на день народження дитини.

Допомога при народженні дитини з 01.01.2013 року надається у таких розмірах: на першу дитину у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму; на другу дитину - 60 розмірам прожиткового мінімуму; на третю і кожну наступну - 120 розмірам прожиткового мінімуму.

Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні, решта суми допомоги виплачуватиметься на першу дитину протягом наступних 24 місяців, на другу дитину - 48 місяців; на третю і кожну наступну дитину - 72 місяці.

Розміри деяких видів державної допомоги у 2013 році становитимуть (в грн.):

Розміри деяких видів державної допомоги у 2013 році

3. Законом України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” визначено право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України та соціальний захист інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів шляхом встановлення державної соціальної допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму. Розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам у 2013 році буде розраховуватися з урахуванням норм вищезазначеного Закону та статтею 7 Закону України „Про Державний бюджет на 2013 рік” з урахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”:

державна соціальна допомога

Олександр Шевчун

начальник управління праці

та соціального захисту населення