back

Сільське населення Чернігівського району вже оцінило переваги у наданні медичної допомоги сімейними лікарями

20 травня 2013

Медична галузь України потребує негайного реформування. На цьому наголошує Президент України Віктор Янукович. «Медицина повинна бути наближена до людей», — підкреслює Глава держави.

Одним з пріоритетів, розпочатого реформування є первинна медична допомога і розвиток сімейної медицини.

Сімейний лікар – поняття відносно нове для України. Це терапевт і педіатр, який отримав спеціальну підготовку і має вищий рівень кваліфікації. До 2019 року передбачається, що сімейною медициною буде охоплено 98% населення України. Про те, як просувається реформування первинної ланки медичної допомоги на Чернігівщині, дізналися журналісти Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-Центр», відвідавши Старобілоуську лікарську амбулаторію сімейної медицини Чернігівського району.

Заклад, до штату якого входить 5 осіб – лікар сімейної практики, фельдшер, акушерка, санітарка та водій – працює лише 11 місяців. Амбулаторія сімейної медицини забезпечена автотранспортом, всім необхідним для надання невідкладної допомоги. Є також електрокардіограф та інгалятор.

Завідуюча Старобілоуською лікарською амбулаторією сімейної медицини Надія Лук’яненко – сімейний лікар нового покоління. Після закінчення інституту ім. Богомольця, пройшла 2 роки інтернатури. Працюючи сімейним лікарем, вона одночасно має бути і гінекологом, і дерматологом, і окулістом, і хірургом. Для цього дільничні лікарі проходять 6-ти місячне перенавчання.

За її словами, навантаження велике, адже доводиться обслуговувати 3 тисячі сільського населення віком від народження до 92-х років.

«80% звернень до медиків не вимагають вузькокваліфікованої допомоги. Тож освічений, підготовлений сімейний лікар, як правило, дуже швидко завойовує довіру у пацієнтів», - зазначає головний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Барбара Сіваткіна.

Мешканці сіл, які обслуговуються сімейним лікарем Старобілоуської лікарської амбулаторії сімейної медицини, вже оцінили переваги надання такої медичної допомоги, серед них, зокрема, відсутність черг, знання лікарем усіх хвороб родини, виважений підхід до надання рекомендацій з лікування, комплексна оцінка стану здоров’я пацієнта, яка дає можливість вчасно діагностувати та попередити захворювання.

Слід зазначити, що в області за принципом загальної практики-сімейної медицини вже працюють 128 медичних установ, 112 з яких – у селах. Наразі в області працюють 239 сімейних лікарів, із них 139 у сільській місцевості. Вони обслуговують понад 50% населення Чернігівщини.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації