back

На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв політичних репресій

20 травня 2013

«Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнавали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни», — з такими словами Президент України Віктор Янукович звернувся до українського народу у День пам’яті жертв політичних репресій.

Національним символом пам’яті жертв політичних репресій в Україні став Національний меморіальний заповідник «Биківнянські могили» під Києвом.

На Чернігівщині таким місцем є пам’ятний знак на території Халявинської сільської ради Чернігівського району, де у 1937—1938 роках у ліс звозили для таємного поховання розстріляних у підвалах управління НКВС та в’язниці в обласному центрі. Саме на цьому місці 18 травня проведено жалобний захід зі вшанування пам’яті жертв політичних репресій, участь у якому взяли участь керівники області, м. Чернігова та Чернігівського району, громадськість, молодь, журналісти.

За словами представника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка, впродовж 1937—38 років у Радянському Союзі тоді було репресовано 1,7 млн людей. В Україні від репресій постраждало 293 тисячі осіб. Що стосується Чернігівської області, то у 1937 року було репресовано понад 9500 осіб. Наявність чи відсутність провини захоплених людей карателів не цікавила, зізнання у «злочинах» вибивалися тортурами. Загалом, сталінський терор мав превентивний характер: знищувалися або ізолювалися від суспільства ті, хто міг би чинити опір – інтелігенція, селяни, робітники, військові, службовці, співробітники НКВС, дружини «зрадників батьківщини» та їхні діти.

Офіційна делегація та учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам політичних репресій, вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату отець Роман Кіник.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації