back

Боротьба з корупцією – пріоритет державної політики

17 травня 2013

Корупція в Україні давно стала проблемою, яка впливає на всі сфери суспільного життя, та найбільше вражає сферу суспільних взаємовідносин, з якими найчастіше стикаються громадяни під час реалізації своїх конституційних прав. Корупція стала небезпекою як для держави, так і для громадян. Боротися з нею варто правовим методом – шляхом законодавчого регулювання.

1 липня 2011 року набрав чинності Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції». Цей Закон визначає основні засади запобігання і протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень збитків, шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 18 цього Закону регламентована участь громадськості в заходах щодо запобігання і протидії корупції. Одним із видів такої участі є: право об’єднань громадян, їх членів або уповноважених представників, а також окремих громадян повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, інші органи, зазначені у статті 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», керівництво та колективи підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськість.

Для підвищення ефективності зв’язку з громадськістю, надання інформаційно-консультативної допомоги громадянам з питань здійснення державного фінансового контролю в територіальних органах Держфінінспекції запроваджено функціонування телефонів довіри. Очікуваними результатами роботи телефонів довіри є забезпечення оперативності реагування на проблемні питання, порушені у зверненнях представників громадськості, а також підвищення рівня довіри громадян до органів виконавчої влади.

Про факти порушень фінансово-бюджетної дисципліни та вчинення корупційних правопорушень можна повідомити Ніжинську об’єднану Держфінінспекцію (вул. Подвойського, 9, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, начальник Ніжинської об’єднаної Держфінінспекції Савицький Юрій Михайлович, номер телефону: 5-44-78) та Держфінінспекцію в Чернігівській області (вул. Белінського, 11, м. Чернігів, 14000, головний спеціаліст-юрисконсульт з питань запобігання та виявлення корупції в Держфінінспекції в Чернігівській області Коваленко Юрій Іванович, номер телефону: 4-31-57).

Начальник Ніжинської об’єднаної Держфінінспекції Ю.М.Савицький