back

Про підсумки опалювального сезону 2012-2013 років та підготовки одиноких престарілих громадян району до осінньо-зимового періоду 2013-2014 років

16 травня 2013

З метою своєчасної підготовки та забезпечення належного рівня функціонування закладів соціального захисту населення до осінньо-зимового періоду 2013-2014 років в управління праці та соціального захисту підготовлений наказ, розроблений та затверджений план заходів.

На території Ніжинського району проживає 2470 одиноких непрацездатних громадян. У 65 населених пунктах району 85 соціальних робітників обслуговують 956 одиноких непрацездатних громадян та надають їм 43 види послуг. На осінньо-зимовий період 2012-2013 років потребували завезення палива 392 одиноких громадян. Всі одинокі забезпечені паливом 100 %. Потребують завезення палива на 2013-2014 роки 378 одиноких непрацездатних громадян, які перебувають на обліку у відділенні соціальної допомоги вдома. Завезено тверде паливо 65 одиноким престарілим, що становить 18,7 %.

В зв'язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася в області у вихідні дні в березні 2013 року, всі соціальні робітники, без винятку, надали необхідну допомогу у розчищенні снігу на подвір'ях підопічних. Всі підопічні відділення соціальної допомоги були забезпечені продуктами харчування, водою, твердим паливом та ліками по необхідності.

Заходами по підготовці до зими передбачено проведення інструктором пожежної частини інструктажа по правилам пожежної безпеки з соціальними робітниками, провести роз’яснювально-профілактичну роботу соціальними робітниками з правил пожежної безпеки з одинокими престарілими громадянами.

Соціальними робітниками побілено житлові приміщення у 372 одиноких престарілих, а також посаджені городи 648 непрацездатним згідно договорів. Буде надана допомога одиноким непрацездатним громадянам у обробітку та збиранні врожаю з присадибних ділянок.

Учні Данинської, Галицької, Крутівської та Талалаївської шкіл постійно надають допомогу одиноким престарілим у садінні та збиранні врожаю з присадибних ділянок.

Проводиться робота по оформленню документів на призначення субсидії готівкою на відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу. По наданню пільг готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу оформлено заяв 282 одиноким непрацездатним громадянам.

За 2012 рік 10 одиноких, які не взмозі себе обійти, влаштовані до будинків-інтернатів області. За 4 місяці поточного року одна одинока влаштована до Городнянського психоневрологічного будинку-інтернату. З коштів акції «Милосердя» надана грошова допомога 13 малозабезпеченим громадянам району на суму 3235 грн.. У стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) проживає 22 одиноких пенсіонерів та інвалідів. Тут для них створено належні умови: теплі затишні кімнати обладнані сучасними меблями. Маємо необхідний м’який інвентар, холодильники, морозильну камеру, сучасну пральну машину, плазмовий телевізор. Підопічні стаціонарного відділення забезпечені одягом, взуттям, засобами реабілітації та гігієни. Для проживаючих стаціонарного відділення закуплено постільну білизну та одяг. Приміщення обладнано пандусом. Для відпочинку проживаючих у стаціонарному відділенні побудована альтанка. Для покращення водопостачання пробурена свердловина. Укладені угоди з 2-ма базами на постачання продуктів харчування. Силами обслуговуючого персоналу стаціонарного відділення посаджено овочеві культури. За осінньо-зимовий період 2012-2013 роки для підопічних стаціонарного відділення було заготовлено 3 тонни картоплі, 1т 700 кг овочів (капусти, буряка, моркви, цибулі) та соління (600 кг). Планується заготовити в поточному році таку кількість овочів.

Витрати на харчування на 1 ліжко-день підопічного стаціонарного відділення становить 18,52 грн.. Підопічні харчуються 4 рази на день.

Стаціонарне відділення розміщене на вивільненій площі Вертіївської дільничної лікарні і знаходиться на балансі Ніжинської ЦРЛ, з якою укладено угоду на оренду приміщення, згідно якої управління праці та соціального захисту населення здійснює оплату за електроенергію і теплопостачання. На даний час існує заборгованість по теплопостачанню, в розмірі 13385,77 грн..

В стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання необхідно закупити новий водонагрівач та душову кабіну, зробити часткову заміну вікон на металопластикові, а також провести ремонт туалетних кімнат. Забезпечити утеплення віконних рам. Укласти та внести за необхідності зміни до договорів на електропостачання та теплопостачання.

Кожного року державним пожежним наглядом Ніжинського РВ складається припис на усунення порушень вимог пожежної безпеки. Головною вимогою цього припису є забезпечення приміщення стаціонарного відділення системою пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу з виведенням на пульт. Для проведення цієї роботи потрібно близько 40 тис. грн.. Під час виборчої компанії звертались з листами до народного депутата І.І.Куровського та у штаби партії регіонів та соціалістичної партії, але ніхто ніяких коштів не надав.

Голова Вертіївської сільської ради Теслик О.І. дає згоду на виділення коштів для виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення автоматичної пожежної сигналізації.

Прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 11 січня 2013 року № 6, яким затверджені норми забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничні показники їх вартості для надання пільг та субсидій у 2013 році. Вартість однієї тонни твердого палива затверджена – 995,60 грн., за один балон скрапленого газу для побутових потреб – 127,73 грн..

Затверджені норми забезпечення населення твердим паливом: 2 тонни на домогосподарство;скраплений газ, який використовується для приготування їжі, на 1-2 особи 2 балони (42 кг), 3-4особи – 3 балони (63 кг), 5 і більше осіб – 4 балони (84 кг).

Станом на 01.05.2013 року призначено готівку 261 сім’ї на суму 181,9 тис. грн.. Виплачено субсидію готівкою 35 сім’ям на суму 30,2 тис. грн. (в тому числі заборгованість за 2012 рік – 22,6 тис. грн. 26 сім’ям). Середня сума призначеної готівки в поточному році становить 696 грн., що в порівнянні з минулим роком на 110 грн. менше. Житловою субсидією на житлово-комунальні послуги користується 517 сімей, їм нараховано субсидій на суму 126,4 тис.грн., профінансовано 102,9 тис. грн., заборгованість становить 59,9 тис. грн. (в т.ч. заборгованість за 2012 рік – 36,4 тис. грн.). В основному сім’ї в районі сплачують 10% від середньомісячного сукупного доходу, тільки одна сім’я – 15%.

За минулий рік потребували забезпечення твердим паливом 1730 домогосподарств. Прийнято заяв та профінансовано 100%. За даними сільських та селищної рад потребують забезпечення твердим паливом на 2013-2014 роки 1513 домогосподарств пільгової категорії населення. Станом на 15.05.2013 року прийнято заяв від 1359 громадян, що становить 89,8 %. Профінансовано 321,6 тис. грн., таким чином поточна заборгованість складає 502 тис. грн..

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.М.Шевчун