back

День Перемоги в Лосинівці

14 травня 2013

Відзначали День Перемоги і у Лосинівці. Для жителів найбільшого населеного пункту Ніжинщини 9 Травня – найшанованіша дата. Адже із селища пішло на фронт близько тисячі жителів, 350 із них нагороджені орденами та медалями, більше 30 бійців стали кавалерами ордена Червоної Зірки. Лосинівка увійшли в історію тих суворих років діяльністю молодіжної підпільної групи під керівництвом Фені Мотильової, а 249 колгоспників тодішнього Лосинівського району удостоєні медалі «За доблесну працю в роки Великої Вітчизняної війни». У боях за Батьківщину 546 чоловік склали голови. Загиблим воїнам-односельцям в центрі селища зведено пам’ятник.

Саме біля нього в День Перемоги настоятель Свято-Троїцького храму отець Олег відслужив поминальну літургію. Далі святкові події перенесли в Будинок культури. До нього під бадьорі марші крокували й сивий ветеран, й чубатий юнак, й кирпате маля. Зал заповнився так, що знайти й годі знайти вільне місце. Адже 9 Травня було й залишається народним святом, хоча від того дня, як пролунало хвилююче слово – перемога, й віддаляє нас 68 років.

Вітаючи земляків із цією датою, селищний голова Анатолій Стрілець нагадав присутнім, у на сьогоднішній день у Лосинівці проживає лише 18 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Він просив не залишати їх поза увагою. Пам'ять померлих і загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Схиляючись у шані перед фронтовиками, голова райдержадміністрації Володимир Другаков сказав:

– Говорити про ваш жертовний подвиг ніколи не буде мало. Сьогодні ми живемо, будуємо своє майбутнє тільки завдяки вам. Мені дали ім'я мого діда, котрий віддав життя за перемогу. Я ним пишаюсь і завжди пам’ятатиму, якого народу я син. Сподіваюся, що й ви, молоде покоління, це робитимете.

Створювала святковий настрій не тільки сонячна – як і в той далекий день – погода, а й чудовий концерт. Душевні вірші, запальні танці, бадьорі та ліричні пісні учасників художньої самодіяльності зривали море оплесків.

Урочистості підтримали й місцеві байкери, проїхавши парадом вулицями селища.

Олександр Василенко