back

Правопорушення та їх наслідки

26 квітня 2013

У наш час надзвичайно гострою є проблема збільшення правопорушень серед дітей та молоді. Безперечно правопорушення тісно пов’язані з процесами деморалізації суспільства, бездомності, безробіття, зі стрімким розвитком наркоманії, токсикоманії, розпадом сім’ї, поширенням інших соціально - небезпечних явищ. Зниження рівня життя, збільшення кількості неблагополучних родин, втрата моральних цінностей призвели до того, що молодь найчастіше «витісняється» на вулицю, наслідком чого стає небачене зростання злочинності серед молоді.

Формуванню схильності до протиправної поведінки сприяє виховання за умов криміногенного середовища, виховання у проблемних і кризових сім’ях. Особливо може бути ризик вчинення протиправних дій дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Вони дуже часто втягуються у вчинення злочинів, слабо усвідомлюючи, що їх повсякденні вчинки мають правову оцінку, і що за вчинені правопорушення потрібно нести відповідальність. Кримінальна сфера приваблює гостротою вражень та можливістю проявити себе.

В зв’язку з цим спеціалістами Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом з співробітниками Ніжинського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції 24 квітня в рамках проведення профілактики скоєння дітьми та молоддю злочинів було проведено захід: «Правопорушення та їх наслідки» на базі обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В ході заходу начальник кримінально-виконавчої інспекції Сонець О.І. розповів, що на обліку Ніжинського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції на сьогодні перебуває 51 особа, засуджена до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. З них 2 неповнолітніх. Ознайомив зі специфікою своєї роботи, видами покарань, які виконує кримінально-виконавча інспекція, нормативно – правовими актами, якими керується в своїй діяльності.

Інспектори Новак В.М. та Губар О.М. на життєвих прикладах засуджених, розповіли про небезпеку вибору хибного шляху, про причини, які штовхають людину на вчинення злочину. Це, зокрема, і вживання наркотиків, алкоголю, байдужість, проблеми особистісного характеру, намагання комусь щось довести. Вказали про наслідки протиправних діянь та з якого віку настає кримінальна відповідальність.

Спеціалістами Центру соціальних служб було продемонстровано відеофільм, в якому засуджені розповідають свої реальні історії та застерігають інших не повторювати свої помилки, не втрачати дорогоцінний час у стінах виправних колоній, не марнувати свої мрії, надії та сподівання.

Після перегляду була проведена дискусія з учасниками заходу на тему: «Чи може в’язниця змінити та виховати людину?». Разом дійшли висновку, що все в руках самої людини – лише її бажання може допомогти виправитися та стати на правильний шлях.

Наостанок всі присутні погодились, що такі зустрічі дуже потрібні, адже вони дають можливість вчасно попередити, не допустити скоєння злочинів дітьми та молоддю, обрати ту дорогу, яка не завдасть болю їм та їх близьким, задуматись над своїм життям та своїм майбутнім.