back

Про стан виплати заробітної плати та внесків та єдиного внеску до Пенсійного фонду

24 квітня 2013

Протягом останніх двох років невиплата заробітної плати, так би мовити заборгованость із заробітної плати (з урахуванням економічно активних та економічно неактивних підприємств, а також підприємств, щодо яких здійснюється процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом), відсутня.

З метою недопущення виникнення прострочення заборгованості із виплати заробітної плати щотижнево розглядається дане питання на нараді (серед управлінь за напрямками діяльності) при голові райдержадміністрації.

Здійснює свою активну роботу районна тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. За три місяці 2013 року нею проведено три засідання, на яких заслухано 7 керівників підпрємств-боржників, що мають заборгованість по надходженнях коштів до єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також здійснюється контроль з боку управлінь: соціального захисту населення, фінансового, економіки, агропромислового розвитку, за своєчасною виплатою та правильністю нарахування заробітної плати, а також встановленням на підпримствах, установах та організаціях району усіх форм власності та господарювання заробітної плати не нижче мінімального розмірі та дотриманням співвідношення в оплаті праці, передбачених галузевими угодами та колективними договорами.

Основною складовою підвищення доходів працюючого населення району є заробітна плата, яка суттєво впливає на показники рівня життя населення. В районі щороку зростає рівень заробітної плати. Так, середня заробітна плата штатного працівника у березні 2013 року склала 2027,06 грн. – збільшення на 3,5 % до попереднього місяця. Середня заробітна плата за січень-березень зросла на 9,6 % порівняно з відповідним періодом 2012 року і склала 1992,80 грн. В той же час частка працівників, які відпрацювали 50 % і більше робочого часу, та яким нарахована заробітна плата в межах мінімального розміру за статистичними даними березень 2013 року склала 7,17 %.

Проводячи роботу щодо забезпечення своєчасного та в повному обсязі надходження платежів до Пенсійного фонду та виконання планових показників по надходженню власних коштів, на жаль, покищо існує заборгованість по платежах до Пенсійного фонду підприємств району.

Станом на 01.04.2013 року заборгованість складає 392,4 тис.грн., в т.ч. недоїмка – 331,4 тис.грн. Структура загальної заборгованості складається з дієвого статусу боргу в сумі 195,8 тис.грн., з боргу підприємств-банкрутів та по яких порушено справу про банкрутство - 196,6 тис.грн,

У порівнянні з початком року борг до Пенсійного фонду збільшився на 4,4 тис.грн.

Борг по платежах до ПФУ з економічно активних підприємств та підприємств з особливим статусом боргу по району станом на 01.04.2013 року мають:

ЗАТ "Ніжинська сільгосптехніка" - 109,1 тис.грн.;

Вертіївський цегельний завод - 21,2 тис.грн.;

ПП "Ніжин-Агродар" - 8,3 тис.грн.;

ДП "Ніжинський ветсанзавод" - 13,1 тис.грн.;

ФГ "Деметра" - 4,8 тис.грн.(борг погашений 11.04.2013)

ДП "Ніжинський комбінат хлібопродуктів" - 21,5 тис.грн.(на 19.04.13 борг погашений в розмірі 15,6 тис.грн.)

ПАТ "Ніжинбудмеханізація" - 17,8 тис.грн. (борг погашений 08.04.13)

Борг по платежах з підприємств-банкрутів району мають:

ТОВ "Піаст Агро-Ніжин" - 151,3 тис.грн;

ТОВ "Ніжинбуд" - 45,3 тис.грн.

Борг по пільгових пенсіях станом на 01.04.2013 року склав 77,0 тис.грн - борг економічно активних підприємств. З початку року цей борг збільшився на 37,3 тис.грн.

Борг по пільгових пенсіях з підприємств району мають:

ВАТ"Лосинівський Агротехсервіс" - 6,9 тис.грн.;

ВАТ "Ніжин-Агрохім" - 16,2 тис.грн.;

Ніжинська райлікарня - 37,4 тис.грн. (погашено на 19.04.13- 32,1 тис.грн.)

Ніжинська друкарня - 0,5 тис.грн;

НОМЗ - 16,0 тис.грн.

За порушення порядку розрахунків з Пенсійним фондом до посадових осіб підприємств-боржників району у 2013 році застосовано 3 адмінштрафа на суму 1,3 тис.грн.

Вважаємо, що ситуація знаходиться під контролем райдержадміністрації і ми на неї постійно впливаємо, хоч і ще не все вдається зробити, як того хотілося.

О.М. Шевчун

Начальник управління

соціального захисту населення