back

Особливості виховання дітей в неповній сім’ї

18 квітня 2013

Серед дітей дошкільного віку кожна десята дитина виховується одним із батьків, а серед дітей шкільного віку – кожна сьома. Сьогодні серед неповних сімей, як і раніше найбільш поширена «материнська» сім’я. Проте збільшується і кількість сімей з самотніми батьками. Як відображається неповнота сім’ї на емоційному самопочутті дитини?

З чим можуть бути пов’язані приховані і явні виховні ризики неповної сім’ї і як з ними справлятися?

Фахівцем із соціальної роботи Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 16 квітня була проведена групова робота з матерями-одиночками на території Черняхівської сільської ради на тему: «Особливості виховання дитини в неповній сім’ї».

Мета заходу – соціальна підтримка матерів, які самі виховують дітей. Фахівець із соціальної роботи Тетяна Глущенко розповіла, про те що наразі проблема одинокого материнства є досить актуальною. Залишившись з дитиною на руках, без чоловічого плеча і допомоги жінка має право отримувати державну грошову допомогу на свою дитину. Розповіла про пільги й різні гарантії для одиноких матерів, передбачених законодавством України, про гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей із дітьми, який встановлено Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», про дотримання трудового законодавства, яке забороняє відмовляти одиноким матерям (за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда) у прийнятті на роботу й знижувати їм заробітну плату.

Кожна сім’я, де дитину виховує один з батьків, потребує уваги та підтримки з боку держави, щоб родина в нових соціально-економічних умовах була не тільки матеріально міцною, а й міцною духовно та морально. В зв’язку з цим Тетяна Володимирівна надала рекомендації щодо виховання та гармонійного розвитку дітей, організації їх змістовного дозвілля.

За інформацією Ніжинського районного

центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді