back

ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

01 липня 2024

-За нашою адресою зареєстровано повнолітню особу (доньку), яка з нами не проживає. Чи потрібно нам для призначення житлової субсидії надавати акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства?

  • Для призначення житлової субсидії без врахування повнолітньої особи, яка зареєстрована за адресою домогосподарства, але проживає окремо, необхідно зазначити таку інформацію в декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. 

У випадку, якщо людина не може надати підтверджуючий документ, що зареєстрована особа фактично не проживає за місцем своєї реєстрації (довідку з місця навчання або з місця роботи та ін.), житлова субсидія призначається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Людині надавати акт обстеження потреби немає – органи Пенсійного фонду України самостійно вживають заходів щодо отримання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/ фактичного місця проживання особи та надсилають відповідний запит до виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації.

На період очікування акта розгляд заяви відкладається і питання призначення житлової субсидії продовжується після його надходження (протягом 30 днів з дня подання заяви).

Інформація про очікування органом Фонду акта обстеження з’являється в особистому кабінеті людини на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

-З якого часу призначається щомісячна страхова виплата потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві?

- Щомісячна страхова виплата призначається потерпілому з дня встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Якщо справа про страхові виплати розглядається вперше після спливу трьох років з дня втрати потерпілим працездатності внаслідок нещасного випадку, страхові виплати призначаються з дня звернення (Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 26.01.2024 № 4-1, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11.03.2024 за № 353/41698).

 

- Коли лікарняний оплачується в розмірі 100% середньої зарплати?

- Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам у розмірі 50%, 60%, 70% та 100% середньої заробітної плати (доходу).

У розмірі 100% лікарняний оплачується за наявності в застрахованої особи понад вісім років страхового стажу. 

Також допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від тривалості набутого страхового стажу виплачується, зокрема: 

  • громадянам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, що доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи; 
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисників і Захисниць України;
  • донорам, які мають право на пільгу.

Водночас, працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу, в розмірі заробітної плати, з якої фактично сплачено страхові внески. 

Крім того, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу), незалежно від страхового стажу, призначається та виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та надається допомога по вагітності та пологах.

-Чи буде враховано для обчислення пенсії мій заробіток за період роботи до 1 липня 2000 року, якщо на довідці про заробітну плату не проставлена печатка?

  • Відповідно до статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 01.07.2000 становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30.06.2000 незалежно від перерв. 

У довідці про заробітну плату зазначаються назви первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якими можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам (Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1). 

Відповідно до статті 58-1 Господарського кодексу України використання суб’єктом господарювання печатки не є обов’язковим. 

Форма довідки про заробітну плату для обчислення пенсії передбачає місце для печатки (МП) із застереженням “за наявності”.

Тобто, відсутність відбитка печатки на документі не створює юридичних наслідків, а питання врахування довідки про заробітну плату, видану для обчислення пенсії за періоди роботи по 30.06.2000, вирішується за результатами перевірки відповідності даних, зазначених у довідці, первинним документам про нараховану заробітну плату.

-Чи зберігається пільга на оплату житлово-комунальних послуг сільському вчителю-пенсіонеру, якщо через бойові дії він переїхав до міста та отримав статус внутрішньо переміщеної особи?

  • Пільга в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в межах встановлених норм надається, зокрема пенсіонерам-вчителям, які працювали в сільській місцевості.

Важливою умовою для отримання цієї пільги є факт проживання пенсіонера в сільській місцевості після виходу на пенсію. 

Пільга на оплату житлово-комунальних послуг буде надаватись, якщо людина проживатимете в селі, за умови, що середньомісячний дохід її сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищуватиме величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у2024 році це 4240,0 грн).

 

-Незабаром виходжу на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2. Чи врахують мені при обчисленні пільгового стажу роботу по теперішній час, якщо атестацію робочого місця було проведено в 2018 році?

  • Пенсія за віком на пільгових умовах призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, – після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків (з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах) і не менше 25 років у жінок (з них не менше 10 років на зазначених роботах) (пункт 2 частини другої статті 114 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Відповідно до пункту 4.2 Порядку застосування Списків № 1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383, за умови, що результати атестації робочих місць (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умовами, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Водночас атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. 

Результати атестації, проведеної до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування (постанова Кабінету Міністрів України від 30.06.2023 №660 “Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці”).

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області