back

Про пільги для ветеранів війни

26 червня 2024

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі – Закон) та передбачено соціальні гарантії цій категорії громадян.

Ветерани війни – особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Надання статусу зазначених категорій осіб відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ПІЛЬГИ ветеранам війни, постраждалим учасниками Революції Гідності, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України гарантовані зазначеним Законом.

Серед пільг, зокрема, встановлено:

  • виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • надбавку до пенсії (щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії) у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
  • учасникам бойових дій в розмірі 25 %;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни I групи – 50 %, II групи – 40 %, III групи – 30 %;
  • учасникам війни – 15 % нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни та 10 % – іншим учасникам війни;
  • виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни (розмір виплати визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України);
  • звільнення від квартирної плати, оплати комунальних послуг осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і членів їх сімей, які проживають разом з ними;
  • знижку плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) і скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, знижку вартості палива (за відсутності центрального опалення), у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню – 75 % учасникам бойових дій, 100 % особам з інвалідністю внаслідок війни, 50 % учасникам війни та іншим особам, на яких відповідно до ст 10 поширюється чинність Закону.

Реалізація права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ (в тому числі послуги з транспортування, розподілу та постачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, відбувається з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2025 року № 389 (зі змінами).

Зазначені пільги надаються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ настає після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого, або е-посвідчення ветерана та внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, створеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 (далі – Реєстр).

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПІЛЬГИ особа, у якої настає право на пільгу, повинна звернутися до органу Пенсійного фонду особисто, або за певних умов (військова служба, хвороба, інвалідність тощо) її законний представник чи дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика із двома заявами (для внесення даних до Реєстру та отримання пільги).

ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ СПРОЩЕНО процедуру взяття на облік та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.  Постановою Кабінету Міністрів України КМУ від 27 грудня 2023 р. № 1395 впроваджено експериментальний проєкт щодо удосконалення отримання ветераном війни пільги на житлово-комунальні послуги та передбачено подання однієї спрощеної заяви про взяття на облік і надання пільг.

Спрощену заяву може подати ветеран війни або один із членів його сім’ї:

– до органу Пенсійного фонду України поштовим відправленням або за технічної можливості за допомогою засобів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) чи мобільного додатка Пенсійного фонду України;

– до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,  посадової особи ЦНАПу;

– за технічної можливості засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал. Дія) та за допомогою засобів Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики.

Спрощена заява, сформована за допомогою електронних засобів зв’язку (Порталу Дія, Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики, вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільного додатка ПФУ) з накладеним ветераном війни або одним із членів його сім’ї електронним підписом чи іншим засобом електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу, може бути подана у довільній формі з обов’язковим зазначенням відомостей, передбачених формою заяви, затвердженою постановою КМУ №1395.

ДОВІДКОВО

До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із Законом, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

У разі зміни будь-яких відомостей, що потребує коригування включеної до Реєстру інформації про пільговика, він або його законний представник, або дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика, на якого поширюються пільги, повідомляє про це протягом 30 календарних днів орган Пенсійного фонду України, звернувшись до будь-якого сервісного центру ПФУ або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області