back

Ветерани війни можуть звернутися для нарахування чи продовження виплати пільг за спрощеним механізмом

26 червня 2024

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.2024 № 521 визначено, що нарахування і виплата житлових субсидій та пільг, які надавалися у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, припиняється Пенсійним фондом України з червня 2024 року. 

Для встановлення права чи продовження виплати пільг і житлових субсидій необхідно звернутися (у паперовій або електронній формі) до 1 липня 2024 року до органів Пенсійного фонду України із заявою та / або іншими документами.

Урядом удосконалено порядок взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг. У грудні 2023 року постановою КМУ № 1395 запроваджено спрощений механізм звернення ветерана війни або одного із членів його сім’ї для внесення відомостей про ветерана війни до Реєстру осіб, які мають право на пільги, і надання передбачених законом пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

Звернутися із спрощеною заявою можуть ветерани війни (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни) або один із членів їх сімей.

До членів сім’ї ветеранів війни, що можуть звернутися із спрощеною заявою та на яких поширюється право на пільги, віднесено:

– чоловіка, дружину, непрацездатних батьків, неодружених повнолітніх дітей, визнаних особами з інвалідністю з дитинства ІІ групи, особу, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни І групи та доглядає за ним, за умови, що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі.

Звернутися із спрощеною заявою може член сім’ї пільговика (із зазначених вище), пільга на якого не розраховується, при цьому у спрощеній заяві в розділі “Дані про членів сім’ї ветерана війни, на яких поширюються пільги” відомості про такого члена сім’ї не зазначаються.

Опрацювання інформації, зазначеної у спрощеній заяві, здійснюється, зокрема, шляхом електронної інформаційної взаємодії між інформаційною системою Пенсійного фонду України та Державним реєстром актів цивільного стану громадян, інформаційною системою Пенсійного фонду України та Єдиним державним реєстром ветеранів війни через зіставлення інформації, зазначеної у спрощеній заяві, та інформації, отриманої:

– від Мін’юсту — про акти цивільного стану ветерана війни і членів його сім’ї, які мають право на пільги, зокрема про народження особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, тощо.

– від Мінветеранів ― про підтвердження відповідного статусу ветерана війни та в разі позитивної верифікації отримання (за наявності) підтвердження відомостей, надається інформація про вид і реквізити документів, що підтверджують право ветерана війни на пільги, строк дії таких документів з метою взяття його на облік і надання пільг.

Нормативно визначено, що необхідна інформація, зокрема про родинні відносини має отримуватись з офіційних джерел (Мін’юст) та передбачено, що у разі коли інформація, яка надійшла з реєстрів, є некоректною / невідповідною або відсутня у реєстрах, така інформація може бути підтверджена особою ветерана війни або одним із членів його сім’ї шляхом надання відповідних документів.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області