back

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНИХ ЛІТНІХ КАНІКУЛ

10 червня 2024

Літні шкільні канікули вже на порозі, а це значить, що тисячі дітлахів по всій країні будуть бігати, стрибати, гуляти, кататися на велосипедах та їздити на екскурсії.

Шановні батьки! Нагадуємо Вам про те, що Ви несете особисту відповідальність за збереження життя та здоров’я своїх дітей під час літніх канікул. Не залишайте дітей без нагляду старших у період літнього відпочинку!

Ми зібрали основні  правила поведінки, яких повинні дотримуватися Ваші діти,  впродовж свого відпочинку.

Основні правила поведінки дітей на канікулах:

  1. Гуляти, гратися - тільки у місцях, які призначені для цього. Це можуть бути дитячі майданчики, сквери, парки. Небезпечними для ігор можуть бути сходи, підвали, горища, будівельні майданчики, ліфти, недобудови.
  2. Будьте обережні на дитячих майданчиках, у парках відпочинку: спочатку переконайтеся, що гойдалки, атракціони, турніки та інші прилади справні. Сильне розгойдування може призвести до падіння чи травмування.
  3. Прогулянки мають бути у знайомих та безпечних місцях. Якщо ви живете у прифронтових або на деокупованих територіях,  варто бути дуже обережними на природі - є ризик натрапити на вибухонебезпечні предмети. Їх не можна рухати, розбирати, зберігати. Найкраще - одразу повідомити про знахідку дорослих.
  4. Дітям до 10 років дозволено гуляти до 20:00 год., до 14 років - до 21:00 год., до 18 років - до 22:00год..
  5. Під час відпочинку біля води - обов'язково дотримуватися правил поведінки на воді та поблизу неї.
  1. Під час канікул обов'язково потрібно дотримуватися правил техніки пожежної безпеки. Не намагайтеся запалити самостійно вогонь, кидати у вогонь незнайомі предмети, гратися ними. Найкраще - повідомити дорослих про розпалене вогнище, сторонні предмети.
  2. На вулицях та дорогах - потрібно дотримуватися правил дорожнього руху. Переходити дорогу - тільки у встановлених місцях, слідкувати за сигналами світлофора. Виїжджати на проїжджу частину на велосипеді, роликах, скейті - заборонено.
  3. Не сидіть цілодобово біля телевізора, комп'ютера, ігрової приставки. Більше гуляйте на свіжому повітрі та читайте художню літературу.
  4. Не впускайте додому незнайомих вам людей. Не говоріть з незнайомцями на вулиці, не приймайте від них подарунків.  
  5.  Тримайте свій мобільний телефон завжди зарядженим. У випадку виникнення надзвичайної ситуації – обов 'язково звертайтеся по допомогу до дорослих!
            Важливо, щоб діти дотримувались усіх перерахованих правил безпеки під час канікул, адже ці рекомендації можуть захистити дитину від травматизму та нещасних випадків.

Шановні БАТЬКИ!

     Звертайте, будь-ласка,  увагу на організацію відпочинку Вашої дитини під час канікул!  Приділяйте  більше уваги своїй дитині!  Залучайте до виконання домашніх обов’язків!  Тримайте під контролем дозвілля своєї дитини за межами дому у вечірній час!

  Бажаємо усім мирного неба,  безпечного відпочинку, яскравих вражень, незабутніх зустрічей, захоплюючих мандрівок!

За інформацією служби у справах дітей райдержадміністрації