back

Екстрена одноразова фінансова допомога для сімей із вразливих категорій, які евакуюються з Харківщини і Сумщини

24 травня 2024

17 травня Уряд прийняв рішення, яке дозволить реалізувати спільний проєкт Мінсоцполітики та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямований на екстрену додаткову підтримку родин із числа вразливих категорій.

Виплати будуть здійснюватися сім’ям з дітьми, які з 1 травня 2024 р. підлягають обов’язковій евакуації, а до евакуації проживали на території Сумщини і Харківщини та належали до однієї чи кількох таких категорій:

  • у складі сім'ї є особа або дитина з інвалідністю до 18 років;
  • сім'я є багатодітною з дітьми до 18 років; 
  • дітей виховує одинока мати/одинокий батько;
  • сім’я з дітьми  віком до 18 років  є малозабезпеченою.

 

Відповідно, надання грошової допомоги здійснюється за умови отримання однієї або кількох з таких допомог:

  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;
  • допомоги на дітей одиноким матерям та допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом  “гроші ходять за дитиною”, оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримки малих групових будинків;
  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • тимчасової допомоги на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, «Дитина не одна».

Такі сім’ї отримають виплату у розмірі 10 800 грн на одну особу в родині. Додаткова фінансова допомога надаватиметься одноразово. Тривалість виплат залежатиме від бюджету програми.

У разі евакуації засобами, організованими обласною військовою адміністрацією, виплати буде здійснено автоматично. Якщо ж родина у межах обовʼязкової евакуації виїжджає до безпечного місця самостійно, то необхідно звернутися до найближчого управління соціального захисту у громаді, до якої вона переїхала, і подати заяву на отримання відповідної допомоги.

Зазначена одноразова грошова допомога надходитиме на банківський рахунок одного з членів сім’ї або через оператора поштового зв’язку АТ «Укрпошта».

Грошова допомога не надається отримувачам державної соціальної допомоги, які протягом місяця до обов’язкової евакуації перебували на обліку внутрішньо переміщених осіб в інших областях України, крім областей, населення яких підлягає обов’язковій евакуації.