back

Про реалізацію ветеранської політики в районі говорили на нараді в районній військовій адміністрації

22 травня 2024

Сьогодні, 22 травня, начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів нараду зі своїми заступниками, керівниками та спеціалістами окремих структурних підрозділів РДА.

Обговорили питання організації впровадження ветеранської політики, як нової форми державної політики надання можливостей всебічної реалізації для ветеранів одночасно з впровадженням політики щодо гарантій соціального захисту.

«Ветеранська політика – це пріоритет номер один, як в державі загалом, так і у районі, і в кожній громаді. Ми повинні розуміти важливість підтримки родин наших захисників і захисниць. Питань маса. Я ініціював цю нараду, аби почути, які заходи вживаються в районі в напрямку підтримки ветеранів та їх  сімей, а також що потрібно зробити»,  – сказав на початку наради Григорій Ковтун.

Начальник управління соціального захисту населення Володимир Другаков доповів про забезпечення державними соціальними гарантіями учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників/Захисниць України. Так з 24 лютого 2022 року надано статус 462 особам («особам з інвалідністю внаслідок війни»  – 118, «членам сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, Захисника/Захисниці України» – 344). Станом на 01.05.2024 року 260 сімей загиблих військовослужбовців отримують щомісячну грошову допомогу у розмірі 500 грн на кожного члена сім’ї загиблого.

Санаторно-курортне лікування у 2022 році через управління соціального захисту отримало 3 учасники бойових дій. На 2023-2024 роки кошти в державному бюджеті на ці цілі не передбачені.

У кожній територіальній громаді району на 2024 рік прийняті програми підтримки військовослужбовців, їх родин та родин загиблих Захисників та Захисниць України відповідно до яких  за І квартал 2024 року отримали одноразову грошову допомогу на лікування та вирішення соціально-побутових проблем 182 військовослужбовці на загальну суму 1297 тис. грн.

Під час наради про оформлення та доповнення електронних карток загиблих (померлих) Захисників/Захисниць України у районі доповідала головний спеціаліст відділу з питань ветеранської політики РДА Наталія Прищепа. Вона зазначила, що ці картки містять всю інформацію загиблого (померлого) ветерана. Також вона детально ознайомила присутніх з проведенням бета-тестування посвідчення ветерана.  

Головний спеціаліст відділу взаємодії з органами місцевого самоврядування Юлія Коровай повідомила, що на території району за пакетами «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в стаціонарних умовах»  законтрактовані КНП «Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького» та КНП «Бахмацька міська лікарня». В складі лікарень функціонують реабілітаційні відділення, які  на безоплатній основі надають реабілітаційну допомогу військовим.