back

Сьогодні у всьому світі розпочався Всесвітній тиждень імунізації

24 квітня 2024

Нагадуємо про важливість щеплень та як вакцини захищають організм від важких інфекційних хвороб, особливо для дітей. 

Вакцинація - необхідна умова для  забезпечення максимального рівня здоров'я для кожної людини. Під час війни це не лише захист здоров’я, а й збереження життя. Своєчасна  вакцинація допомагає уникнути багатьох інфекційних захворювань, запобігти їх ускладненням та небезпечним наслідкам.

Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у комунальних закладах охорони здоров’я, в приватних клініках, а також лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ.

Кожен пацієнт, який обрав свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатну вакцинацію, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Безоплатно можна планово вакцинуватися проти  інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Вакцина БЦЖ робиться немовляті в пологовому будинку. Це також, гарантована безоплатна послуга.

Нагадуємо, безоплатними є ті вакцини, які держава закуповує централізовано. Вакцини, які не входять до Календаря щеплень – рекомендовані. Їх купують в аптеці за власний кошт, а власне послуга проведення щеплення у сімейного лікаря безкоштовна.

За інформацією національної служби здоров'я України