back

Позитивна динаміка добровільної сплати податків

28 березня 2013

Державні завдання січня – лютого 2013 року по надходженням до бюджетів всіх рівнів Ніжинською ОДПІ Чернігівської області ДПС виконано. Про це повідомив місцеві ЗМІ, начальник Ніжинської об’єднаної податкової інспекції Сергій Осадчий. Зокрема зазначив, що платники Ніжина та району до загального фонду державного бюджету з початку року сплатили понад 9 млн.грн. податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Основні надходження забезпечені за рахунок податку на додану вартість (більше 5 млн.грн.) та податку на прибуток (більше 3 млн.грн.). Лібералізація податкової політики, яка стимулює суб’єктів господарювання до сумлінної сплати податків, та якісні зміни, внесені до Податкового кодексу України, зокрема, у частині запровадження авансової сплати податку на прибуток забезпечили надходження податку на прибуток більше ніж на 0,9 млн.грн.в порівнянні з минулорічнимми надходженнями.

Місцеві бюджети Ніжина та району в 2013 році поповнилися надходженнями більше ніж на 20 млн.грн. Це на 1,4 млн.грн. більше відповідного періоду минулого року. Як і раніше, частка податку на доходи фізичних осіб у всіх надходженнях до місцевих бюджетів - найбільша і складає 71%. Більше 2 млн.грн. надійшло єдиного податку. Це майже на 1 млн.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. За рахунок плати за землю місцеві бюджети поповнилися на 2,7 млн.грн., до рівня січня-лютого 2012 року забезпечено приріст на 5,5 відсотків. Забезпечені надходження по нововведеному податку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в сумі 2,1 тис.грн.

За результатами триваючої до 1 травня 2013 року кампанії декларування доходів 108 громадян задекларували доходи від отримання спадщини, 21 - доходи від здачі в найм нерухомого майна, 92- від надання послуг по обробці земельних ділянок, 3- інвестдоходи, 5- доходи від продажу рухомого майна, 29- інші доходи. Задекларовано до сплати 273,1 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Тим, хто скористався правом на податкову знижку та подав декларацію про здійснені витрати за навчання студентів, на іпотечний кредит, страхові внески, тощо, належить до повернення з бюджету 100,7 тис.грн. зазначеного податку. Декларацію про майновий стан та доходи можна надсилати електронною поштою, адже для зручності й поліпшення обслуговування платників податків цьогоріч запроваджено новий податковий сервіс. Завдяки цьому платники заощадять час на подання декларації та кошти на придбання бланків.

Керівник податкової служби району запевнив, що податківці прикладають максимум зусиль на підвищення якості обслуговування платників податків та розвитку партнерських відносин між податківцями та платниками.. Вже сьогодні платникам податків надається низка податкових сервісів: переорієнтований „Пульс” Міністерства доходів і зборів України, „Інформаційно-довідковий Департамент ДПС”, „Реєстр платників ПДВ”, „Дізнайся більше про свого бізнес-партнера”, „Єдина база податкових знань” та ін.

Підсумовуючи результати зустрічі Сергій Осадчий звернув увагу , що наразі працівники інспекції працюють над виконанням плану березня. Щоденно здійснюється контроль та моніторинг надходжень до бюджетів усіх рівнів. При цьому найбільша увага приділяється тим суб’єктам господарювання, які мають „резерви” та „ризики”. Розрахунки - на чесне партнерство та сумлінність наших платників податків, взаємну підтримку в справі наповнення бюджетів всіх рівнів.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Ніжинської ОДПІ