back

Дитина, яка постраждала від війни в Україні

09 квітня 2024

У зв’язку зі збройною агресією рф, що призвела до тимчасової окупації частини території України, а також до того, що на території України гинуть, отримують поранення та зазнають різних видів насильства діти, 1 червня  2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №547, якою внесені зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року №268  «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

 Статус «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів», зможуть отримати всі діти, а також особи, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягли 18 років (повноліття) та  проживали, або були зареєстровані на території всієї Чернігівської області з 24.02.2022 по 03.04.2022 року, (відповідно до п. 2.10.  наказу Мінреінтеграції від  22.12.2022 р. №309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» .

Територіальні громади Ніжинського району плідно працюють в даному напрямку. І такий статус вже отримали майже всі діти, які проживають в сільських громадах району та переважна більшість дітей з міських громад.

У разі поранення, дитина, крім вище зазначеного статусу, може отримати ще один – «статус дитини, яка внаслідок отриманого поранення стала дитиною з інвалідністю».

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що особи, які отримали інвалідність внаслідок поранення, чи інші ушкодження здоров’я, одержані від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння, зокрема, з 24 лютого 2022 року – на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Такі особи, в тому числі й діти, мають право на пільги, передбачені статтею 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Наводимо серед них зокрема ті, які стосуються безпосередньо дітей:

- пільги у сфері медицини (безоплатне одержання ліків, зубопротезування, забезпечення протезами, безоплатне забезпечення іншими протезами, позачергова госпіталізація тощо);

- пільги у сфері соціального захисту (позачергове обслуговування закладами та установами, що надають соціальні послуги з догляду та ін.);

- право на державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти, передбачену для учасників бойових дій та їх дітей.

Також процедура отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни встановлена постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року №306 «Деякі питання встановлення зв'язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров'я» (зі змінами).

Заява та додані до неї документи, передбачені постановою, розглядаються Міжвідомчою комісією і у місячний строк ухвалюється рішення про встановлення факту одержання постраждалою особою ушкоджень здоров’я від боєприпасів або відмову в установленні такого факту.

 

 

За інформацією служби у справах дітей райдержадміністрації