back

Реформа системи місцевого самоврядування є необхідною та довгоочікуваною для України

27 березня 2013

Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час засідання Ради регіонів 21 березня 2013 року. «Сьогодні настав час практичних дій для створення належних умов такої реформи», — зазначив Глава держави. На переконання Президента, реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад. Віктор Янукович наголосив, що необхідно припинити дублювання повноважень, функцій та завдань органів місцевого самоврядування різних рівнів.

Глава держави констатував, що нинішня система самоврядування на місцях є неефективною і суттєво стримує розвиток України, а також заважає євроінтеграції. «Правове регулювання та сама практика місцевого самоврядування не задовольняють сучасних потреб України. Зауважу, що при цьому вони також не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. Невиконання ж положень Хартії є істотною перепоною на шляху реалізації курсу на інтеграцію до Європейського співтовариства», — наголосив Президент.

Крім того, Глава держави переконаний, що місцева влада повинна комплексно задіяти всі можливості щодо наповнення бюджетів з максимальним використанням існуючих у регіонах ресурсів. «Необхідно комплексно задіяти усі наявні на місцевому рівні можливості щодо наповнення місцевих бюджетів та максимально використати існуючі в регіонах ресурси — матеріальні, фінансові, інвестиційні, людські — для відродження економічної активності, розвитку підприємництва, створення нових робочих місць», — заявив Президент.

Віктор Янукович наголосив, що органи місцевого самоврядування недооцінюють потенціал об’єктів комунальної власності, доходи від яких можуть стати додатковим стабільним джерелом наповнення місцевих бюджетів. На переконання Президента, реалізація реформи місцевого самоврядування має на меті навчити самостійно заробляти кошти на місцях.

Окремою темою для держави та місцевої влади є вирішення проблем розвитку сільських громад, реалізація перспектив формування економіки сільських територій.

Глава держави наголосив, що в Україні понад 28 тисяч сільських населених пунктів, у яких проживає третина населення нашої держави. За його словами, у сільськогосподарському виробництві зайнято майже 5 мільйонів осіб, що становить 34% від загальної кількості населення, яке проживає в сільській місцевості.

Комплексний і збалансований розвиток сільських територій — це усталений стандарт для Європейського Союзу і орієнтир для державної регіональної політики в Україні, заявив Глава держави. Зростання доходів та якості життя на селі Президент назвав одним із базових пріоритетів державної політики. «Цьому має слугувати збільшення орендної плати за використання землі великими підприємствами-орендарями», — зазначив В.Янукович.

Глава держави доручив Уряду в межах діючих бюджетних програм забезпечити повноцінне фінансування заходів, спрямованих на підтримку фермерів-початківців, сприяти створенню та розвитку сімейних ферм на селі. Він підкреслив, що тільки через об’єднання зусиль держави та виробників сільгосппродукції, через розвиток кооперації — споживчої, збутової, обслуговуючої, кредитної, через відродження підприємницької активності можна підвищити економічну результативність сільськогосподарського виробництва, досягти високих соціальних стандартів життя на селі. Він зазначив, що пріоритети розвитку сільських територій та соціально-економічного розвитку села мають знайти відображення в новому проекті Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, а також під час розробки та доопрацювання відповідних регіональних стратегій економічного й соціального розвитку.

«Реформа мусить визначити напрями, механізми, терміни формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Такої, що спроможна максимально забезпечити надання якісних та доступних публічних послуг, укріплення інститутів демократії, захист інтересів громадян в усіх сферах життя. Водночас, вона має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами, узгоджувати їх інтереси», — наголосив Президент України.