back

Забезпечення права на інформацію в умовах воєнного стану

13 березня 2024

Відповідно до міжнародних стандартів право на інформацію є невід’ємним елементом реалізації свободи думки і слова, вираження поглядів та переконань. Відсутність або формальна наявність такого права в країні зазвичай призводить до утворення авторитарних чи тоталітарних мілітаризованих систем управління країнами, яскравим прикладом чого є Російська Федерація та значна частина її суспільства.

Таким чином, належне гарантування права на інформацію є невід’ємним атрибутом функціонування свідомого демократичного суспільства та правової держави.

Частиною першою статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, яка була отримана або створена у процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством або яка перебуває у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію не залежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту, відповідь на інформаційний запит має бути надано не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту може бути продовжено до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації», рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

Таким чином, запитувачі інформації - фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень мають змогу реалізувати своє право на отримання інформації, яка перебуває у володінні Ніжинської районної державної адміністрації відповідно до Порядку складання та подання запитів на публічну інформацію, розпорядником якої є Ніжинська районна державна (військова) адміністрація, який затверджений розпорядженням начальника Ніжинської районної військової адміністрації        від 20 вересня 2023 року № 135.

Слід зазначити, що ситуація, яка склалася в Україні – без перебільшення безпрецедентна. Українське законодавство передбачає демократичні стандарти найвищого рівня, як наприклад, у сфері доступу до публічної інформації, і такі гарантії складно повноцінно втілити у воєнний час. Отже, усі учасники відносин у сфері доступу до публічної інформації повинні взяти до уваги фактичні обставини і їхній вплив на здатність розпорядника належним чином обробляти запити.

За інформацією відділу діловодства та контролю

апарату районної державної адміністрації