back

ОПЛАТА ПРАЦІ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ

08 березня 2024

         З 1 січня 2024 почали діяти нові умови оплати праці для державних службовців. 

         Згідно  абз. 1 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет-2024 встановлено, що у 2024 році заробітна плата державного службовця державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, складається з:

1) посадового окладу;

2) надбавки за ранг державного службовця;

3) надбавки за вислугу років;

4) місячної або квартальної премії;

5) компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою;

6) грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших доплат, передбачених законами України.

          Водночас додаткові стимулюючі виплати (надбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо важливої роботи), передбачені абз. 8 п. 14 розд. XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про держслужбу у 2024 році держслужбовцям таких держорганів згідно п. 23 Прикінцевих положень Закону про держбюджет-2024 не виплачуються.  

            Посадовий оклад  державних службовців у 2024 році встановлюється згідно постанови КМУ «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» від  29.12.2023 №1409.  Дана норма  набула чинності з 1 січня 2024 року. Тож із цієї дати ті держоргани, які провели класифікацію посад, у питаннях визначення посадових окладів керуються  Схемою окладів-2024 на посадах державної служби з урахуванням сімей і рівнів посад, юрисдикції та типів державних органів.

           Надбавка за вислугу років згідно  абз. 2 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет-2024  встановлюється:

— на рівні 2% посадового окладу держслужбовця за кожен календарний рік стажу державної служби;

не більше 30% посадового окладу.

        Тож з  1 січня 2024 року зменшено розміри «вислужної» надбавки для держслужбовців порівняно з тими розмірами, які встановлені у ч. 1 ст. 52 Закону про держслужбу. Утім в абз. 4 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет-2024 зазначено, що норми Закону про держслужбу застосовуються в частині, що не суперечить Закону про держбюджет — 2024. Тож норми Закону про держбюджет — 2024 є пріоритетними. Відповідно з 1 січня 2024 року  держслужбовцям визначаються  нові розміри надбавки за вислугу років.

       Грошова допомога при виході у щорічну основну відпустку з 1 січня 2024 року виплачується держслужбовцю у розмірі суми посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг. Така умова встановлена у абз. 3 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет — 2024. Раніше грошова допомога до відпустки виплачувалась у розмірі середньомісячної зарплати. Тобто  для розрахунку розміру грошової допомоги слід брати посадовий оклад, надбавки за вислугу років та ранг станом на останній день місяця, що передує першому дню щорічної відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.

        Для державних службовців у держорганах, що не провели класифікацію посад державної служби, у 2024 році оплатні умови не змінюються. Оплата праці таких держслужбовців здійснюється відповідно до умов, установлених на 2023 рік.

        Порівняння нових і старих умов оплати праці державних службовців наведено в табл.1

 Табл.1

Складова заробітної плати

Нові умови (класифікація проведена)

Старі умови (класифікація не проведена)

Посадові оклади

Нові розміри за схемою і переліком постанови №1409

На рівні 2023 року

Надбавка за ранг

Виплачується в розмірі встановленого згідно норм чинного законодавства

Виплачується в розмірі встановленого згідно норм чинного законодавства

Надбавка за вислугу років

На рівні 2% посадового окладу за кожен календарний рік стажу державної служби, але не більше 30% посадового окладу

На рівні 3% посадового окладу за кожен календарний рік стажу державної служби, але не більше 50% посадового окладу

Грошова допомога при виході у щорічну основну відпустку

У розмірі посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг станом на останній день місяця, що передує першому дню щорічної відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці

У розмірі середньомісячної заробітної плати

Стимулюючі виплати

Не виплачуються

 

 

За інформацією відділу бухгалтерського обліку,

звітності та господарського забезпечення