back

Запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості

27 лютого 2024

Життєстійкість – це вміння бути емоційно та ментально стабільним і продуктивним, навіть за кризових умов.

Це – вміння, отже його можна сформувати а розвинути, а також – навчити інших.

Програма життєстійкості регулюється 2-ма постановами Кабміну України: 

 

4 складові Програми життєстійкості:

  • Кейс-менеджмент - оцінка звернень громадян та первинний скринінг потреб людини з подальшим направленням до необхідних фахівців.
  • Надання соціальних послуг - групові заняття, тренінги та увесь спектр послуг з психосоціальної підтримки. За потреби, у Центрах життєстійкості можуть бути додатково організовані ряд інших послуг: первинна правнича підтримка, консультацій щодо питань зайнятості, супровід ветеранів та інше - ті послуги, яких потребують мешканці конкретної громади.
  • Координація волонтерських активностей - оперативне реагування на ті потреби, які виникатимуть у громаді, та акумуляція волонтерського потенціалу навколо цих потреб.
  • Сімейний простір для підтримки родин: організація активностей та занять для дітей, навчання батьків, проведення заходів для родин.                                                                                                                                                                          У Центрах життєстійкості усі послуги надаватимуться безкоштовно для мешканців, за рахунок держави та меценатів, які можуть долучитися до проєкту. 

Як реалізується проект

1 етап – залучення громад. Будь-яка територіальна громада України може подати свою заявку на участь у проєкті. 

Єдина умова для громад - підготувати та утримувати приміщення Центру життєстійкості.

Для участі в проєкті кожна громада проходить 6 кроків:

 

2 етап – конкурс надавачів послуги з формування життєстійкості. Надавач - це юрособа чи ФОП, внесений до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Команда від надавача має складатися з соціальних менеджерів, психологів та фахівців із соціальної роботи.

Відібрані команди надавачів мають змогу підвищити кваліфікацію на тренінгах за програмами від ВООЗ,  ЮНІСЕФ та ін. Навчально-методичну підтримку та оплату роботу фахівців забезпечує Мінсоцполітики спільно з партнерами.

Строки подання заявок на конкурс оновлюються на сайті Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю. Поза конкурсом можуть подаватися ті надавачі, які планують надавати послугу власним коштом або за підтримки благодійника. 

Для участі в проєкті надавач соціальних послуг проходить 6 кроків:

3 етап – робота центрів життєстійкості. Звернутися до Центру життєстійкості і отримати там послуги може кожен житель громади. 

Зіштовхуючись зі стресом, у тому числі через війну, не кожен може самостійно допомогти собі. Проте, турбота про своє емоційне здоров’я є надзвичайно важливою. Отримати безоплатну фахову допомогу та консультації спеціалістів можна буде безпосередньо у своїй громаді, звернувшись до Центру життєстійкості.

Адресу Центру життєстійкості у своїй громаді мешканці можуть отримати, звернувшись до місцевих органів влади.

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації