back

Перевірка санкцій - це важливо

22 лютого 2024

З метою захисту національних інтересів, національної безпеки та територіальної цілісності України до фізичних та юридичних осіб можуть застосовуватись спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

     Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 36/2024 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 січня 2024 року «Про затвердження Положення про Державний реєстр санкцій». Указ набрав чинності з дня його оприлюднення.

     Днями в Україні запрацював Державний реєстр санкцій, який надав змогу державним реєстраторам перевіряти відомості щодо підсанкційних осіб. Раніше відповідна інформація містилась на розрізнених офіційних інформаційних джерелах – сайті Президента України та Верховної Ради України.

    Державними реєстраторами відділу державної реєстрації Ніжинської районної державної адміністрації постійно проводиться перевірка відомостей юридичних та фізичних осіб на наявність застосованих санкцій. Більше 1000 осіб перевірено державними реєстраторами Ніжинської РДА щодо наявності або відсутності санкційних обмежень.

   Державний реєстр санкцій – це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб’єктів (юридичних та фізичних осіб, у тому числі нерезидентів), щодо яких застосовано санкції. Ведення Реєстру забезпечує Апарат Ради національної безпеки і оборони України, а його інформація є відкритою та загальнодоступною. Наразі у Реєстрі – 17 202 фізичних та юридичних осіб, які вважаються підсанкційними. Перевірити відомості чи отримати витяг про підсанкційну особу можливо за посиланням https://drs.nsdc.gov.ua.

   Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу.  

     Головною метою створення Державного реєстру санкцій поінформувати уряди країн-партнерів України та громадян про вже запроваджені санкції і закликати розширити санкційні списки щодо осіб, які підтримують війну, у тому числі фінансово та інформаційно. Це дасть змогу забезпечити максимальний тиск на співучасників війни та наблизити перемогу України.

За інформацією відділу державної реєстрації райдержадміністрації