back

ПОЕТИЧНОЮ СТЕЖКОЮ

25 березня 2013

Вже восьмий рік поспіль поетичну стежку до Тараса Шевченка прокладають у Ніжинському обласному педагогічному ліцеї Чернігівської обласної ради викладачі при підтримці міського осередку міжнародного благодійного фонду імені Ярослава Мудрого, районної держадміністрації та районної ради, ПАТ «Ніжинський хліб» та благодійного фонду «Ніжен». У Міжнародний день поезії вони влаштували свято для себе, для гостей і учасників конкурсу з Ніжина і сільських шкіл району, Чернігова, Прилук, Семенівки.

Найбільша і доречно прибрана українська зала ліцею ледве вмістила бажаючих послухати і прочитати перші поетичні проби славних нащадків Тараса.

Твори 41 конкурсанта вже були видрукувані у збірці «Стежка до Шевченка», яку відредагував поет і перекладач, керівник літературної студії Гоголевого вишу Олександр Гадзінський. Але претенденти на лауреатські звання все одно хвилювалися. Адже поважне журі уважно прислухалося до кожного образного слова, незвичного повороту думки і довго радилося про розподіл призових місць.

У молодшій групі переможницею одноголосно визнана шестикласниця Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступеня Віта Дерев’янко, яка зуміла побачити райський куточок на землі. Другі і третя місця відповідно присуджені Ані Кулик з Липоворізької ЗОШ І-ІІ ступенів, Ярославу Сушку зі Світанківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Руслані Шиловій з Ніжинської гімназії №3, Андрію Шевченку з Липоворізької ЗОШ І-ІІ ступенів, та Анастасії Кашці – учениці Прилуцького Центру творчості дітей та юнацтва.

Старшу групу поет, письменник і науковець Олександр Забарний дружелюбно назвав сформованими поетами, відзначаючи відсутність декларативності, пошук власних художніх засобів для самовираження. В дев’ятикласниці Ніжинської гімназії №3 Ангеліни Коткової юність розцвітає хуртовиною мрій. А ліцеїстка Ірина Кучерявець прагне зробити улюбленими пройдені дороги. У другокурсниці міського ліцею Ангеліни Лазар ворон стежить за зміною поколінь. Дев’ятикласниця Світанківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Анастасія Шумнова «ковтала сльози у обіймах неба». Першокурсниця обласного ліцею Юлія Якубів «ховає смуток у долонях».

Вони – лауреати. А перше місце посіла другокурсниця музично- філологічного класу обласного ліцею Марина Лапай, яка «срібним пензлем малює гротескні узори».

Дипломи, грамоти і подарунки вручив голова райдержадміністрації Володимир Другаков. Голова районної ради Олег Бузун відзначив організаторів заходу: директора ліцею Тетяну Шевчук та викладача Аллу Кайдаш.

Як зазначив поет і журналіст, член журі, Анатолій Шкуліпа, Шевченкове поетичне слово залишається і сьогодні послом України у світі. Воно виховує і надихає славних нащадків.

Надія ОНИЩЕНКО