back

Проведено чергове засідання районної ради з питань протидії захворювання на туберкульоз та ВІЛ/СНІД інфекції

24 листопада 2023

Заступник голови Ніжинської районної державної адміністрації Людмила Желада провела онлайн засідання районної ради з питань протидії захворювання на туберкульоз та ВІЛ/СНІД інфекції. В онлайн засіданні взяли участь представники первинної ланки медицини Ніжинщини.

На порядок денний були винесені такі питання:

1.Ознайомлення членів районної ради з розпорядженням голови районної державної адміністрації від 10 листопада 2023 року № 160 «Про внесення змін до розпорядження начальника районної військової адміністрації від 24 серпня 2023  №114» у зв’язку з оновленням  складу районної ради з питань протидії захворювання на туберкульоз та ВІЛ/СНІД інфекції.

2.Про стан охоплення профілактичним обстеженням дорослого населення, дітей та підлітків за 9 місяців 2023 року. Стан захворювання серед населення територіальних громад району.

3.Підведення підсумків наради

Останнім часом відмічається ріст захворювання на туберкульоз органів дихання. З початку 2023 року в Ніжинському районі зареєстровано 53 випадки захворювання. Зростання захворюваності на туберкульоз пояснюється багатьма факторами: зниженням рівня життя населення, погіршенням соціального захисту малозабезпечених категорій населення, військові дії на території держави та міграція населення.

Слід зазначити, що неурядові громадські організації відіграють важливу роль у протидії епідемії туберкульозу, здійснюючи інформаційну діяльність серед усіх категорій населення, в тому числі груп ризику, з профілактики туберкульозу, мобілізуючи населення на боротьбу із туберкульозу та формуючи прихильність громадськості до національних заходів протидії туберкульозу.

Провідна роль у виявленні та лікуванні туберкульозу належить первинній ланці медичної допомоги. І це абсолютно логічно, адже у переважній більшості випадків хворий уперше контактує саме з лікарем первинки.