back

МОГЛИ Б БУТИ БАГАТШИМИ

20 березня 2013

Активно зібратися на схід села талалаївцям не завадила навіть примхлива березнева погода. Тож, звіт керівника громади Володимира Хоменка було кому слухати – сільські депутати зробили свою справу, запросивши чи не кожного односельця особисто. Участь у зібранні взяли голова райдержадміністрації Володимир Другаков, начальник управління агропромислового розвитку Сергій Батрак, заступник начальника управління Пенсійного Фонду України в Ніжинському районі Тетяна Ярмоленко, дільничний Валентин Бойко.

Сьогодні в Талалаївці проживає 2035 чоловік, у Хвилівці – 316 та 50 – у Лустівці. Минулого року, як і позаминулого, народилося 15 дітей. Зареєстровано один шлюб. Померло 54 чоловіки.

Як жила територіальна громада в цілому? На заходи соціально-економічного розвитку трьох населених пунктів, що входять до Талалаївської сільської ради, було використано 1 млн. 185 тис. грн.., у фонді яких власні надходження склали лише третину. Благоустрій - найперша невідкладна й благородна справа. А ще - постійна й часто невдячна. Іноді з природними явищами боротися легше, аніж із людськими звичками. Це нормально - вирубувати щовесни молоду поросль, білити дерева, штукатурити й фарбувати обдерті та оббиті дощами стіни, реконструювати пам’ятники. А от постійно прибирати спеціально накидане людською рукою сміття, принизливо й нелогічно. І знову тануть сніги, і на видноколі всі огріхи цивілізації. Доки весна покаже свої природні дива, надивимося на неприродні. І знову ті ж самі руки - до діла.

Слід відзначити активність і депутатів районної ради – Миколи Полуди, на адресу якого звучало найбільше подяк, Миколи Самойленка, Лариси Бисько та Ніни Івасенко. Всі вони звітували про свою роботу. Через депутатські запити були вирішені такі питання, як ремонт дороги на вулиці Комсомольській у Хвилівці, спилювання аварійних дерев там же, заміна вікон в амбулаторії, нанесення пішохідного переходу навпроти школи у Талалаївці, виділення коштів на заміну вікон у Будинку культури, тощо.

На належному рівні працюють всі установи. У Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ст. навчається 145 дітей. У пришкільному таборі оздоровилося 86 учнів, всього за минулий навчальний рік – 122. Успіхам і перемогам школа завдячує своїм численним спонсорам. Дошкільний навчальний заклад «Лелеченька» функціонує майже з подвійним навантаженням. Розрахований на 39 малят, він вміщує 59. Великий плюс – заклад атестовано на високому рівні (такий рейтинг в районі має Вертіївський дитсадок та Перемозька школа), і значний мінус – старе приміщення потребує невідкладного капітального ремонту. Медичні послуги на високому рівні здійснюють амбулаторія сімейної медицини у Талалаївці, яка обслуговує десять населених пунктів, та ФАП у Хвилівці. В минулому році поріг сільської здравниці переступило понад чотири тисячі пацієнтів, 1329 надали допомогу вдома. При всьому необхідному спектрі медичних послуг, амбулаторія потребує заміни сухожарової шафи в стоматологічному кабінеті, бактерицидної лампи та комп’ютера. А ще, старе приміщення давно просить ремонту.

Якщо на роботу відділення зв’язку та Укртелекому немає нарікань, то касиру-контролеру філії Ощадбанку хотілося б бути не такою завантаженою на її пів ставки. Населення просить, аби вона працювала цілий день. Стосовно роботи закладів культури. Талалаївка є епіцентром подій районного масштабу - і Будинок культури, й районна дитяча школа мистецтв, і бібліотека працюють на повну. Свої послуги населенню надають перукар, приватні трактористи, підприємці, млин, пилорама. Однак, ритуальні послуги для такої великої територіальної громади одному підприємцю забезпечити сповна не під силу.

Понад вісім мільйонів склав товарообіг у магазинах споживчого товариства, яке спонсорує бюджетні установи сільської ради. У дружньому тандемі з державними об’єктами торгівлі співпрацюють ще стільки ж приватних підприємців. Успішно господарюють шість агропідприємств, які уклали угоди з власниками земельних паїв. Це фермерські господарства «Мединщина», «Десна», «Людмила», ПП «Іскра», ТОВ АПК «Магнат», ТОВ «Дружба-Нова». Всі сповна і вчасно розрахувалися за оренду паїв, крім останнього господарства, яке завдало сільчанам чимало мороки, розбивши розрахунок на кілька етапів та ще й у зимовий час.

І ще одна значна деталь – на даний час у кожному господарстві недооформлені угоди оренди на не витребувані паї, господарчі двори, незареєстровані угоди оренди. Усе це стримує надходження до сільського бюджету, який у приміському селі накопичив усього 42 тисячі грн.

Володимир Другаков навів для порівняння таке ж приміське село Вертіївку, де ще в 2011 році власні надходження до місцевої казни сягнули за мільйон гривень, а наступного року – удвічі більше. У Кукшині ці показники зросли втричі. Тож, не хаотично, а планово треба підходити до розвитку територіальної громади. Той же інвестор, користуючись найбільшим багатством – землею, має служити громаді й збагачувати соціальну сферу села, яке надало йому право господарювати. А без капіталовкладень ніяких зрушень не буде. А це й вуличне освітлення, якого так прагнуть сільчани, і якість доріг, і забезпечення ліками та пальним ФАПу, і ремонт об’єктів соціальної сфери. Державна підтримка, на відсутність якої так нарікали красномовні промовці на сході, все ж є. Але держбюджет, як і місцевий, - не гумовий, і в ньому теж є місце першочерговості. Перший транш піде на будівництво Безуглівського дитсадка, затим на черзі – будівництво туалетів у Талалаївській школі. І понад півмільйона гривень складає дофінансування Талалаївського дитсадка.

Своєю ошатністю вражає гостей Будинок культури. Але якщо парадний вхід та фойє вабить шиком, то зал і сама сцена мають доволі скромний, якщо не сказати бідний, вигляд. Все таки, заклад, де проходять усі районні свята, повинен бути на порядок вищим за звичайний сільський клуб. Про це вже стільки років поспіль вболіває його директор Світлана Мунтянова. Не доведене до логічного завершення й порушене рік тому питання пожежної охорони та реконструкції спорткомплексу.

Про державні дотації й кроки Уряду на підтримку селян, які утримують худобу, інформував присутніх Сергій Батрак. На жаль, тільки шість родин з Талалаївки зацікавило дотаційне питання. А така програма, як компенсація вартості доїльних установок, навіть в межах області не спрацювала. Як немає на Чернігівщині й обслуговуючих кооперативів, які вивели б селян з їхньою продукцією на вигідні ринки збуту. Тому й втрачаємо шанс бути заможними. В це русло однією хвилею принесло, а наступною віднесло назад з області понад 140 тисяч гривень. Тоді як інші, прагматичніші, Крим та західні області використовують державну підтримку сповна.

Без суперечок і зайвого галасу талалаївці проголосували за 30 грн. самообкладу, 200 грн. за поховання немісцевих громадян на сільському кладовищі, за 100 грн. оплати розпоряднику кладовища. Уважно вислухали рішення – а чи все взяте до відома? А через рік спостережливі та небайдужі обов’язково спитають актив, що з запланованого виконано? Як цього разу.

Галина КУЛІЧ