back

На Ніжинщині продовжуються роботи по утилізації небезпечних речовин

25 жовтня 2023

На території п’яти громад (Носівська, Макіївська, Мринська, Борзнянська та Бахмацька) Ніжинського району обліковується 13 місць накопичення безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) загальним обсягом 61,3 т. Днями повністю ліквідована загроза забруднення довкілля отруйними речовинами на території Бахмацької міської ради. З місцевого бюджету Бахмацької ТГ на вищезазначені природоохоронні заходи, що реалізувалися в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки, на умовах співфінансування, було направлено 458,9 тис. грн.

Носівська міська рада також виділила кошти в сумі 120,8 тис грн на проведення утилізації ХЗЗР, але оскільки  обсяги небезпечних речовин перевищили дані проведеної на початку року інвентаризації, територію громади не вдалося повністю очистити від ХЗЗР. Це пов’язано з тим, що на більшості складів пестициди знаходяться у землі і візуально не можливо достеменно порахувати їх обсяги.

Сьогодні в районі залишаються 11 місць зберігання ХЗЗР на території чотирьох громад (Борзнянська, Макіївська, Мринська, Носівська). Роботи з їх утилізації будуть продовжуватися.