back

В районі відбувся творчий звіт колективів художньої самодіяльності «Квітуй во славу України талантів молодих перлина!»

18 березня 2013

На виконання указу Президента України Віктора Януковича, минулий 2012 рік був роком дитячої творчості. Крім того, розпорядженням голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка у містах та районних центрах Чернігівської області відбуваються творчі звіти художніх колективів. Під гаслом «Квітуй во славу України, талантів молодих перлино!» прозвітувала 17 березня й Ніжинщина, приурочивши торжество й до 90-річчя від часу створення Ніжинського району.

Учасників творчого звіту та гостей свята, оглядову раду, яка мала поставити оцінку творчому доробку художніх колективів, привітав голова Ніжинської райдержадміністрації Володимир Другаков. Згадавши імена видатних земляків, які зробили значний вклад у розвиток культури та історії рідного краю й України в цілому, Володимир Леонідович зазначив, що молоді є з кого брати приклад і є на кого рівнятися. Ніжинська земля багата не лише історією, а й талановитим сьогодення. У районній школі мистецтв розвивають свої здібності 161 учень в п’яти філіалах: Безуглівському, Черняхівському, Вертіївському, Крутівському та Лосинівському, й, звісно, на базі Талалаївського районного Будинку культури. Двадцятеро відданих своїй улюбленій справі наставників вчать підростаюче покоління музиці й хореографії, вокалу та образотворчому мистецтву. Всього в концертній програмі взяли участь 182 талановитих, самобутніх яскравих учасники, з яких 132 – діти.

Відкривати концертну програму випала честь народному аматорському оркестру народних інструментів Лосинівського Будинку культури під керівництвом Миколи Гудименка. Фантазії на українські теми звучали багатоголоссям, яке складалося в єдину «Думку, пісню, танок».

Як завжди, на висоті , злагоджено й професійо виступив народний аматорський хоровий колектив «Родина» Шняківського сільського клубу, який упродовж багатьох років очолює Всиль Боровик. «Співай, козак Мамай!» - закликали шняківці, й співали, не шкодуючи голосів.

Українська – рідна мова, мова, якою гукаємо маму, зізнаємося в коханні, просимо пробачення. «Мова єднання» у виконані Тетяни Гавриляко й хореографічного колективу «Мрія» Лосинівського філіалу Ніжинської районної школи мистецтв об’єднувала зал, спонукала до щирих оплесків, до розуміння цінностей твого народу.

Чоловіче тріо районного Будинку культури у складі Володимира Коцюби, Олега Філєєва та Олександра Кушенка вже заявило про себе на районних заходах. Молоді й талановиті, хлопці вкотре довели, що вони – достойні нащадки співочих традицій нашого району. Як і юні та вродливі співаночки з Лосинівки – Наталія Опанасенко, Яна Постол і Юлія Петрик, які задушевно й по-дівочому трепетно виконали «Гиля, гиля, сірі гуси».

Ніжинщина споконвіку вважалася краєм ярмарковим. Зручне географічне розташування на перетині торгових шляхів, поєднання багатонаціональної й багато культурної спільноти, щедрість душі слов’янської, вміння зробити й талант продати вирізняли наших предків, як успішних торговців. Чи не найяскравішим і найколоритнішим номером звіту став спільний виступ кількох творчих колективів району, поєднаний українською піснею. «Ой, дощ іде, дощ» у виконанні аматорського фольклорного ансамблю «Росяні світанки», «Ой, на горі шарварок» проспівав сімейний дует Миколи й Валентини Федьків, аматорський фольклорний ансамбль «Галичаночка» і собі ой, - «Ой, гоп, черевички!». Але ярмарок-ярмарком, а кукшинський аматорський фольклорний ансамбль дружно й дзвінко взявся «Сіяти редьку». А молодим і діла немає до тих посівів, адже до народного аматорського жіночого вокального ансамблю «Горлиця» «Яків приходив!» Не приминули почастували колоритними й власноруч складеними частівками й «наймолодші» базарувальниці з Бурківки. Ось так, гуртом і з піснею, поярмаркували співочі колективи сільських клубів та селищного Будинку культури, залишивши після себе тільки оплески, гусяче пір’я та куряву від черевичків на сцені.

«Не спить кохання» ні вдень, ні вночі у серцях сестер Потильчак – Валентини й Тетяни. «Ой, не плавай, лебідонько»,- виводили учасники народного аматорського родинного ансамблю «Золоте перевесло», долучаючись до любовної тематики. Їх підтримав і молодіжний ансамбль народної пісні районного Будинку культури під керівництвом Володимира Коцюби. Що то молодість, - у них і «Калинонька з перцем». Йшлося про «Кохання час» і в пісні, яку подарувала глядачам Наталія Кудряшова, і в «Нашій долі» у виконанні подружжя Залозних – Антоніни й Олександра.

Але найбільше захоплення у залу викликали діти. Яскраві, красиві, в чудових національних костюма, надзвичайно старанні й часом смішні – вони стали справжньою прикрасою звіту. Зразковий хореографічний колектив «Полісяночка» районного Будинку культури, колектив «Водограй» Безуглівської філії, хореографічний колектив «Мрія» з Лосинівки і навіть найменша, підготовча група Талалаївського філіалу внесли в канву концертної програми нотки щастя й безтурботності, радості й сміху.

Апофеозом творчого звіту стала спільна хореографічна композиція «Україна серед рівних рівна», яку продемонстрували вихованці всіх відділень Ніжинської районної школи мистецтв. Хочеться згадати поіменно викладачів, які змогли не лише зацікавити малечу, а й навчати чудовим танцям. Це Світлана Мунтянова, Наталія Ващенко, Ірина Гончарова, Марія Михальська. Переглянувши концерт на одному диханні, можна впевнено стверджувати – нам є що сказати й показати, нам є чим пишатися і є що молодим передати, адже Ніжинська земля була, є і буде землею, що народжує таланти.

Ще задовго до концерту в фойє Талалаївського районного Будинку культури було людно. На столах, полках, стелажах яскравим фарбами цвіли вишиванки майстринь з усіх куточків Ніжинського краю, вражали вироби з бісеру, роботи дітей у техніці квілінг та орігамі, вироби з дерева ті підручних матеріалів, малюнки вихованців районної школи мистецтв, мило ручної робити місцевої жінки.

Серед кольорового розмаїття творчих доробків знайшлося місце й для розкішних короваїв, вареників та галушок. Одне слово, вміють на Ніжинщині не лише співати й танцювати, а й руками працювати, створюючи неймовірну красу. Детальніше про учасників виставки ми розповімо в найближчих номерах «Ніжинського вісника».

Олена НАЙДА